hirdetes

Te emlékszel még rá? Ismerd meg a Pajtást!

TK, ZH

A Pajtás a magyar fényképezőgépek egyik kiemelkedő darabja, az egyik legismertebb magyar gépek közé tartozik, nem csak az akkori hazai amatőrök, de a laikusok között is. Az egyik legtovább gyártott és legsikeresebb fényképezőgépünknek számít – az összes Magyarországon készült fényképezőgép felét teszi ki. Te emlékszel még rá? Cikkünkből most mindent megtudhatsz róla.

A Pajtás

Az emberek ősidők óta szerették volna megörökíteni magukat, világukat. Ha nagyon vissza szeretnénk nyúlni az időben, akkor már a barlangrajzoknak is voltak efféle funkciói (természetesen ez ekkor még nem volt ennyire erőteljes).


A festészet is hasonló okok végett örvendett nagy népszerűségnek, hiszen a régebbi időkben ez volt az elsődleges módszer egy-egy portré elkészítéséhez – nem is kevés megrendelés született a festőkhöz. Érdekesség viszont, hogy amennyiben nem volt valaki elég tehetős ahhoz, hogy a korszak festőihez forduljon, sziluetteket, árnyképeket készíttetett. Ezekhez már a fényt használták ki (ahogy az illető ügy egy széken, a vetített árnyékos rajzolták körbe egy papírra, majd azt dolgozták ki), melynek a fényképészet során fontos szerepe lesz.

hirdetes


A magyar fotográfia nagyjából egyidős a dagerrotípia elterjedésével – ez 1827-re tehető, és népszerűsége kitartott az 1960-as évekig. Ebben a hanyatló időszakban a magyarok már inkább a külföldi gépek felé kezdtek el érdeklődni. Ennek hatására tért vissza az évtized elején a Gamma a mérőműszerek gyártásához.

Kikhez is köthető a Pajtás?


A Pajtás fényképezőgépeket a Gamma Optikai Művek gyártotta 1955 és 1962 között, mely elsősorban mérőműszerekkel foglalkozott. A gyártásba később bekapcsolódott a Fővárosi Finommechanikai Vállalat is.

hirdetes


A Gamma Művek a negyvenes években kezdtek el komolyabban foglalkozni egy saját fényképező megalkotásával. Ekkoriban láttak napvilágot az olyan prototípusok, mint a Riga (Riszdorfer Gamma), vagy a Kinga (Kino Gamma).


A hazai fényképezőgép-ipar első sikerének mégis az Utitárs számított, melyet a Gammából kivált, Finommechanikai Vállalat gyártott, és több, mint 60 ezer darab készült el belőle.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Komondor

Komondor: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A komondor az egyik legismertebb magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Retró