hirdetes

Te emlékszel még rá? Ismerd meg a Pajtást!

TK
A Pajtás

„Félre csúcstechnika!” Ismerd meg a Pajtást


A már említett Utitárs sikerén alapulva készült el a Pajtás, melyet 1954-ben kezdtek el fejleszteni, s ahogy már írtam, 1955-ben jelent meg. Ezt a készüléket mind az amatőrök, mind a laikusok ismerték és kedvelték.


Végtelenül egyszerű és eléggé olcsó bakelit gép lévén majdnem 2,5-szer annyi fogyott belőle, mint az Utitársból, melyet ezzel hamar kiszorított a piacról.


A gép használatához a 80 mm-es látószöge végett elég messze kell állnunk a tárgytól, amit fényképezni szeretnénk, hogy ténylegesen beleférjen a képbe. Élességállításra nála nincs lehetőségünk, ez is megkönnyítette használatát. A gépnek egyébként készült utódja, de az már nem örvendett ekkora népszerűségnek. A „jobbított” Pajtást 1956-ban dobták piacra, és Superbox névre hallgatott. Nem igazán tudjuk, hogy miért nem szerzett akkora népszerűséget magának, mint elődje, és gyártása is viszonylag hamar véget ért.

hirdetes


A gép jellegzetes bőrtokban volt megvásárolható, egészen pontosan 221 forint 54 fillérért (1954-ben).

Egyre többen dolgoznak ismét analóg fényképezőgépekkel


Manapság ismét egyre többen kezdenek visszafordulni az analóg fényképészet felé, és ez nem is véletlen. A Pajtás képes volt fotóin egy külön atmoszférát megjeleníteni, ugyanis az elkészült darabok jellegzetessége, hogy a képek közepén található meg a fókusz, míg körülötte minden fokozatosan homályosodik el. Persze említést érdemelnek az e fényképezők által rögzített sajátos árnyalatok is. Ennek a hangulatnak a megteremtésére manapság már egyik digitális fényképező gép sem képes.

hirdetes


Miért lehet még jó analóg gépekkel dolgozni? Nem csak nosztalgikus, de szinte külön művészetnek számít egy-egy kép komponálása a régebbi gépeken, hiszen nem látjuk azonnal a végeredményt (persze, emiatt a rizikófaktort is nagyobb részükről), és a készíthető képek száma is korlátozott. De gondoljunk bele, mennyire csodálatos, amikor előhívhatjuk saját képeinket, és berakhatjuk őket, a rájuk jellemző, különleges hangulatukkal együtt egy albumba.
 

 

Neked volt ilyen fényképezőgéped?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kásás Tamás

Kásás Tamás: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kásás Tamás háromszoros olimpiai... Tovább

A magyar huszár:

A magyar huszár: a magyar huszár hungarikumnak számít. Nekünk, magyaroknak egyfajta nemzeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Retró
X
Kövess minket facebookon!