hirdetes

A magyar Stonehenge: a pákozdi ingókövek rejtélye és egy izgalmas túra

VN

A pákozdi ingóköveket gyakran emlegetik a magyar Stonehenge néven. Ez a páratlan természeti jelenség ráadásul nem is olyan mesze Budapesttől, és még ennél is kevésbé messze a Velencei-tótól helyezkedik el. Na de hogy kerültek ide ezek a rejtélyes konstellációk, mi a titok a hatalmas kövek mögött? Ennek járunk utána!

Pákozdi Ingókövek túra

A Pákozdi ingókövek egy csodálatos hely

A Pákozdi-ingókövek természetvédelmi terület a Duna–Ipoly Nemzeti Park kezelésében álló, 44 hektáros természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, Pákozd és Sukoró települések közigazgatási területén. Már több mint egy fél évszázada, sőt lassan egy egész óta áll védelem alatt, egészen pontosan 1951-óta, nem véletlenül. Egy igen különleges, mondhatni varázslatos terület, ahol 200–250 méteres tengerszint feletti magasságban húzódó dombos területeteken egészen egyedülálló alakzatok, úgynevezett ingókövek találhatóak, amik nemcsak hazánkban, hanem egész Európában is különlegesnek számítanak. Ezek az óriási kövek tényleg nagyon különlegesek, és kicsit érthetetlen, hogy hogyan kerültek oda, és hogyan állnak még a mai napig is ott. Egy valami azonban biztos, olyan hatalmasok, hogy biztosan nem a szél fújta őket össze, hanem sokkal inkább egy óriás dobálta őket szét.

A Pákozdi ingókövek titkainak felfedése

Szó sincs óriásokról! Bármennyire hihetetlennek tűnik is, de ezek a monumentális kövek, stílusosan elrendezett alakzatban, bizony a csodálatos természet teremtményei. Bár vannak különböző misztikus történetek, ilyen-olyan legendák hiszen ez a természet alkotta csodás kőalakzatok olyanok, mintha szándékosan rendezték volna így őket, emberi kéznek -sem óriásoknak- köze sincs az ingókövekhez. A tudományos magyarázat az, hogy a Velencei-hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, s a köztük lévő hasadékokból a víz és a szél felszínalakító munkája hordta ki a törmeléket és a mállási anyagot. Tehát egészen egyszerűen az idők során a szél és a víz által erodált gránitfelszín keményebb, ellenállóbb sziklái megmaradtak, miközben a puhább kőzet eltűnt, így idővel ezek a gránitkövek kiemelkedtek környezetükből, az eredményt pedig mindenki ismeri: létrejöttek az ingókövek.

hirdetes

A Pákozdi ingókövek felfedezése

A Pákozdi ingókövek mesevilága nagyon közel van a fővároshoz, és még ennél is közelebb a hűsítő csobbanásra alkalmas Velencei-tóhoz. A látványosság a Velencei-tó északi partján fekvő Pákozdról egy rövid, könnyű körtúra keretében látogatható. És ha már Pákozd, akkor ne hagyjátok ki a világ legnagyobb Huszár-szobrát se! A körtúra igen különleges alakzatok mellett vezet végig minket. Mindegyikre érdemes időt szánni, megállni, tanulmányozni, megpihenni, fotót készíteni, kicsit elcsodálkozni… A híres Kocka, olyan mintha bárki el tudná mozdítani, pedig már évezredek óta ott áll, a Pogány-kő elképesztő panorámával rendelkezik , és azt hinné az ember, hogy ennél szebb, jobb már nem lesz, de ekkor jön a hatalmas Pandúr-kő, ami az útvonal valóságos éke, tvábbi részek: Gomba-kő, Kis-Cipó, Pogány-kő, Oroszlán-szikla. A teljes túra hossza 7,2 km, 140 méter szintemelkedéssel, körülbelül 2,5-3 óra alatt teljesíthető könnyed tempóban. A túra könnyed, gyerekkel is teljesíthető, de van benne néhány meredekebb szakasz, de ezek nem hosszúak.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kékcsőrű réce

Kékcsőrű réce: nemzeti értékünk, szigorúan védett állat. A kékcsőrű réce vagy... Tovább

Ukrajna

Ukrajna: Ukrajna kelet-európai állam. Keletről és északkeletről Oroszország, északnyugatról... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás