notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A palackozott víz veszélyei

Ezért nem ajánlott palackozott vizet inni

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az emberek sajnos sok helyen kényszerülnek palackozott vizet fogyasztani, mert a helyi források ihatatlan minőségű vizet biztosítanak csak, és mert nem mindenhol rendelkeznek megfelelő technológiai háttérrel a víz megtisztítására.

A palackozott víz veszélyei

Habár sok helyen valóban nem érdeme csapvizet fogyasztani, lehetőség szerint ajánlatos a palackozott opciók helyett más alternatívákat keresni. De miért? Az általános vélemény szerint a palackozott víz sokkal biztonságosabb, mint ami a csapból folyik, és sokan előszeretettel fogyasztják rendszeresen, egyesek pedig még a főzéshez is a boltban vásárolt vizet használják. A probléma megértéséhez részletes magyarázatra lesz szükség…

 

Első indok: Egyáltalán nem garantált, hogy tisztább a csapvíznél

A palackozott víz iparát vizsgáló NRDC (Natural Resources Defense Council) szerint semmi sem biztosítja, hogy a palackozott víz bármilyen formában tisztább vagy biztonságosabb lenne a „csapolt” változatnál. Egy vizsgálatuk során 1000 palacknyi bolti vizet teszteltek le, és kiderült, hogy ezek közül legalább a palackok 25%-a sima csapvizet tartalmazott. Az olyan villogó kifejezések, mint az „ivóvíz” vagy a „tisztított víz” arra engedik következtetni az embert, hogy a földi paradicsomból származnak, holott jó eséllyel szó szerint csak csapvizet tartalmaznak (ráadásul a legnépszerűbb márkák között is találtak példákat erre).

 

Habár a palackozott víz márkák nagy része ténylegesen tisztának bizonyult, nagyjából 22%-uk tartalmazott az államilag megengedettnél nagyobb mennyiségben vegyi anyagokat. Hosszú távon ezek rendszeres fogyasztása rákot és más egészségügyi problémákat okozhat. Valójában maga a műanyag palack is veszélyforrást jelenthet, ugyanis a tesztoszteront és más hormonokat megzavaró ftalátokat tartalmaz. A következő oldalon folytatom! 

 

A palackozott víz veszélyei

Második indok: Több vegyi anyag és kéretlen összetevő a palackozott vízben

További kutatások kimutatták, hogy a palackozott víz a ftalátokon kívül penészt, mikrobákat, benzolt, arzént és más vegyi anyagokat is tartalmazhat. Az elképzelés tehát, hogy a palackozott víz tisztább a csapvíznél, egyszerű tévhitnek bizonyult. A palackozott vízben továbbá gyógyszerek és melléktermékeik is fellelhetők bizonyos esetekben, de még nikotint is tartalmazhatnak. Egy spanyolországi kutatás során rájöttek, hogy a kereskedelmi palackozott vízben több mint 50 gyógyszer fordulhat elő, illetve az erős függőséget okozó nikotin is.

hirdetes

 

A spanyolországi kutatóintézet 10 kereskedelmi vízmárkát vizsgált meg, amelyeknek felében – mint kiderült – jelentős mennyiségű nikotin volt jelen, emellett pedig 58 aktív gyógyszert is találtak. A 7-es jelöléssel ellátott PET palackokban használt BPA (biszfenol A) komoly problémát jelent. Több terhességi problémához is kötötték már, ugyanis „hamis ösztrogénként” kromoszóma-rendellenességekhez vezethet, amelyek többek között fejlődési zavarokat és születési rendellenességeket eredményezhetnek.

                                          

3. Fizetsz valamiért, ami majdnem ingyen van

hirdetes

Habár a csapvíz nem ingyenes, mégis jóval olcsóbb, mint az egyébként igen borsos áron kapható palackozott víz. Az egyszerű fogyasztási célokra kiengedett csapvíz csupán a vízszámla töredékét teszi ki, és anélkül is muszáj leszel vízdíjat fizetni.

                                          

A palackozott víz veszélyei

4. A palackozott vizet előállító cégek a szárazságon szedik meg magukat

Az amerikai Kalifornia állam nemrégiben egy rendkívül komoly száraz időszakon esett át, ami többek között erdőtüzeket is okozott. Mindeközben a Nestlé abból profitált, hogy több millió liternyi vizet termelt ki nyilvános területeken egy olyan engedéllyel, ami 1988-ban lejárt. A milliós profitot termelő cég évente csupán 524 dollárt fizet a San Bernardino National Forest erdészetének. Mivel a kormány még mindig nem mérte fel a vízkitermelés környezetre és állatvilágra gyakorolt hatását, így a Nestlé továbbra is folytathatja tevékenységeit, egy ekkora céghez képest ingyenes áron. A Nestlé és hasonló márkák által gyártott termékek megvásárlásával az ilyen módszereket támogatod.

 

5. Műanyag palackok a hulladéklerakókon

A Water Project becslése szerint csak az Egyesült Államokban több mint kétmillió tonnányi PET palack pihen az ország szeméttelepein. Habár ezek újrahasznosíthatók, csupán minden ötödik ember hajlandó a szelektív gyűjtőbe dobni őket. Ijesztő tény: egy ilyen palacknak 700 évre van szüksége, hogy lebomoljon.

 

6. A műanyag vizes palackok rengeteg energiát és vizet használnak el

A National Geographic jelentése szerint ha számításba vesszük a PET palackok előállításához, szállításához és újrahasznosításához szükséges energiát, akkor csak az Egyesült Államokban 15-17 millió hordónyi olajra van szükség ezek biztosításához – ez a mennyiség egyébként több mint 100 ezer autót lenne képes működtetni egy egész éven át). A palackozott víz előállítása a kezdetektől az utolsó lépésekig körülbelül kétezerszer annyira energiaigényes, mint a csapvízé. A műanyag palackok előállításához pedig több vízre van szükség, mint amennyi vizet egy ilyen palack képes eltárolni.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
584 568
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 127 123
Közösség
hirdetes

Szótár

Pécsi Nemzeti Színház

Pécsi Nemzeti Színház: 1895. október 5-én nyitotta meg kapuit a műkedvelők előtt a Bánk... Tovább

Gulyásleves

Gulyásleves: Nemzeti értékünk, messzi földön híres ételünk. Külföldön pörköltként... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek