hirdetes

Ezért nem ajánlott palackozott vizet inni

Sz.F., ZH

Az emberek sajnos sok helyen kényszerülnek palackozott vizet fogyasztani, mert a helyi források ihatatlan minőségű vizet biztosítanak csak, és mert nem mindenhol rendelkeznek megfelelő technológiai háttérrel a víz megtisztítására.

A palackozott víz veszélyei

Habár sok helyen valóban nem érdeme csapvizet fogyasztani, lehetőség szerint ajánlatos a palackozott opciók helyett más alternatívákat keresni. De miért? Az általános vélemény szerint a palackozott víz sokkal biztonságosabb, mint ami a csapból folyik, és sokan előszeretettel fogyasztják rendszeresen, egyesek pedig még a főzéshez is a boltban vásárolt vizet használják. A probléma megértéséhez részletes magyarázatra lesz szükség…

Első indok: Egyáltalán nem garantált, hogy tisztább a csapvíznél

A palackozott víz iparát vizsgáló NRDC (Natural Resources Defense Council) szerint semmi sem biztosítja, hogy a palackozott víz bármilyen formában tisztább vagy biztonságosabb lenne a „csapolt” változatnál. Egy vizsgálatuk során 1000 palacknyi bolti vizet teszteltek le, és kiderült, hogy ezek közül legalább a palackok 25%-a sima csapvizet tartalmazott. Az olyan villogó kifejezések, mint az „ivóvíz” vagy a „tisztított víz” arra engedik következtetni az embert, hogy a földi paradicsomból származnak, holott jó eséllyel szó szerint csak csapvizet tartalmaznak (ráadásul a legnépszerűbb márkák között is találtak példákat erre).

hirdetes

Habár a palackozott víz márkák nagy része ténylegesen tisztának bizonyult, nagyjából 22%-uk tartalmazott az államilag megengedettnél nagyobb mennyiségben vegyi anyagokat. Hosszú távon ezek rendszeres fogyasztása rákot és más egészségügyi problémákat okozhat. Valójában maga a műanyag palack is veszélyforrást jelenthet, ugyanis a tesztoszteront és más hormonokat megzavaró ftalátokat tartalmaz. 

hirdetes

Második indok: Több vegyi anyag és kéretlen összetevő a palackozott vízben

További kutatások kimutatták, hogy a palackozott víz a ftalátokon kívül penészt, mikrobákat, benzolt, arzént és más vegyi anyagokat is tartalmazhat. Az elképzelés tehát, hogy a palackozott víz tisztább a csapvíznél, egyszerű tévhitnek bizonyult. A palackozott vízben továbbá gyógyszerek és melléktermékeik is fellelhetők bizonyos esetekben, de még nikotint is tartalmazhatnak. Egy spanyolországi kutatás során rájöttek, hogy a kereskedelmi palackozott vízben több mint 50 gyógyszer fordulhat elő, illetve az erős függőséget okozó nikotin is.

A spanyolországi kutatóintézet 10 kereskedelmi vízmárkát vizsgált meg, amelyeknek felében – mint kiderült – jelentős mennyiségű nikotin volt jelen, emellett pedig 58 aktív gyógyszert is találtak. A 7-es jelöléssel ellátott PET palackokban használt BPA (biszfenol A) komoly problémát jelent. Több terhességi problémához is kötötték már, ugyanis „hamis ösztrogénként” kromoszóma-rendellenességekhez vezethet, amelyek többek között fejlődési zavarokat és születési rendellenességeket eredményezhetnek. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Piros Arany és az Erős Pista

A Piros Arany és az Erős Pista: Hungarikumnak számítanak. Ezek a legkiválóbb minőségű,... Tovább

Krémes

Krémes: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A krémes közkedvelt sütemény.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!