notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A palackozott víz veszélyei

hirdetes

Ezért nem ajánlott palackozott vizet inni

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az emberek sajnos sok helyen kényszerülnek palackozott vizet fogyasztani, mert a helyi források ihatatlan minőségű vizet biztosítanak csak, és mert nem mindenhol rendelkeznek megfelelő technológiai háttérrel a víz megtisztítására.

A palackozott víz veszélyei

Habár sok helyen valóban nem érdeme csapvizet fogyasztani, lehetőség szerint ajánlatos a palackozott opciók helyett más alternatívákat keresni. De miért? Az általános vélemény szerint a palackozott víz sokkal biztonságosabb, mint ami a csapból folyik, és sokan előszeretettel fogyasztják rendszeresen, egyesek pedig még a főzéshez is a boltban vásárolt vizet használják. A probléma megértéséhez részletes magyarázatra lesz szükség…

 

Első indok: Egyáltalán nem garantált, hogy tisztább a csapvíznél

A palackozott víz iparát vizsgáló NRDC (Natural Resources Defense Council) szerint semmi sem biztosítja, hogy a palackozott víz bármilyen formában tisztább vagy biztonságosabb lenne a „csapolt” változatnál. Egy vizsgálatuk során 1000 palacknyi bolti vizet teszteltek le, és kiderült, hogy ezek közül legalább a palackok 25%-a sima csapvizet tartalmazott. Az olyan villogó kifejezések, mint az „ivóvíz” vagy a „tisztított víz” arra engedik következtetni az embert, hogy a földi paradicsomból származnak, holott jó eséllyel szó szerint csak csapvizet tartalmaznak (ráadásul a legnépszerűbb márkák között is találtak példákat erre).

hirdetes

 

Habár a palackozott víz márkák nagy része ténylegesen tisztának bizonyult, nagyjából 22%-uk tartalmazott az államilag megengedettnél nagyobb mennyiségben vegyi anyagokat. Hosszú távon ezek rendszeres fogyasztása rákot és más egészségügyi problémákat okozhat. Valójában maga a műanyag palack is veszélyforrást jelenthet, ugyanis a tesztoszteront és más hormonokat megzavaró ftalátokat tartalmaz. 

 

Második indok: Több vegyi anyag és kéretlen összetevő a palackozott vízben

További kutatások kimutatták, hogy a palackozott víz a ftalátokon kívül penészt, mikrobákat, benzolt, arzént és más vegyi anyagokat is tartalmazhat. Az elképzelés tehát, hogy a palackozott víz tisztább a csapvíznél, egyszerű tévhitnek bizonyult. A palackozott vízben továbbá gyógyszerek és melléktermékeik is fellelhetők bizonyos esetekben, de még nikotint is tartalmazhatnak. Egy spanyolországi kutatás során rájöttek, hogy a kereskedelmi palackozott vízben több mint 50 gyógyszer fordulhat elő, illetve az erős függőséget okozó nikotin is.

 

A spanyolországi kutatóintézet 10 kereskedelmi vízmárkát vizsgált meg, amelyeknek felében – mint kiderült – jelentős mennyiségű nikotin volt jelen, emellett pedig 58 aktív gyógyszert is találtak. A 7-es jelöléssel ellátott PET palackokban használt BPA (biszfenol A) komoly problémát jelent. Több terhességi problémához is kötötték már, ugyanis „hamis ösztrogénként” kromoszóma-rendellenességekhez vezethet, amelyek többek között fejlődési zavarokat és születési rendellenességeket eredményezhetnek. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
441 912
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
892 734
Közösség

Szótár

Elie Wiesel

Elie Wiesel: a 14 magyar Nobel-díjas tudós egyike.  1986-ban Nobel-békedíjat kapott, mint... Tovább

Lecsó

Lecsó: az egyik legegyszerűbb és egyben legfinomabb szezonális ételünknek számít.A paprikás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek