hirdetes

Ezért nem ajánlott palackozott vizet inni

Sz.F.
A palackozott víz veszélyei

3. Fizetsz valamiért, ami majdnem ingyen van

Habár a csapvíz nem ingyenes, mégis jóval olcsóbb, mint az egyébként igen borsos áron kapható palackozott víz. Az egyszerű fogyasztási célokra kiengedett csapvíz csupán a vízszámla töredékét teszi ki, és anélkül is muszáj leszel vízdíjat fizetni.

4. A palackozott vizet előállító cégek a szárazságon szedik meg magukat

Az amerikai Kalifornia állam nemrégiben egy rendkívül komoly száraz időszakon esett át, ami többek között erdőtüzeket is okozott. Mindeközben a Nestlé abból profitált, hogy több millió liternyi vizet termelt ki nyilvános területeken egy olyan engedéllyel, ami 1988-ban lejárt. A milliós profitot termelő cég évente csupán 524 dollárt fizet a San Bernardino National Forest erdészetének. Mivel a kormány még mindig nem mérte fel a vízkitermelés környezetre és állatvilágra gyakorolt hatását, így a Nestlé továbbra is folytathatja tevékenységeit, egy ekkora céghez képest ingyenes áron. A Nestlé és hasonló márkák által gyártott termékek megvásárlásával az ilyen módszereket támogatod.

hirdetes
hirdetes

5. Műanyag palackok a hulladéklerakókon

A Water Project becslése szerint csak az Egyesült Államokban több mint kétmillió tonnányi PET palack pihen az ország szeméttelepein. Habár ezek újrahasznosíthatók, csupán minden ötödik ember hajlandó a szelektív gyűjtőbe dobni őket. Ijesztő tény: egy ilyen palacknak 700 évre van szüksége, hogy lebomoljon.

6. A műanyag vizes palackok rengeteg energiát és vizet használnak el

A National Geographic jelentése szerint ha számításba vesszük a PET palackok előállításához, szállításához és újrahasznosításához szükséges energiát, akkor csak az Egyesült Államokban 15-17 millió hordónyi olajra van szükség ezek biztosításához – ez a mennyiség egyébként több mint 100 ezer autót lenne képes működtetni egy egész éven át). A palackozott víz előállítása a kezdetektől az utolsó lépésekig körülbelül kétezerszer annyira energiaigényes, mint a csapvízé. A műanyag palackok előállításához pedig több vízre van szükség, mint amennyi vizet egy ilyen palack képes eltárolni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Baradla-barlang

Baradla-barlang: Az ország leghíresebb barlangja. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt... Tovább

Szerencs vára

Szerencs vára: A szerencsi vár Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Jelenleg itt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!