hirdetes

Milyen volt a panelélet a 70 – 80-as években? Emlékezzünk vissza együtt!

TK, ZH

A panelházak már az 1970-es, 1980-as években meghódították Magyarországot, a gyárak szinte ontották magukból a különböző betonpaneleket. Akik ilyen épületekben laktak, tudják – ezek többé-kevésbé más világot képviseltek, mint az egyéb lakásfajták. 

Panelrengeteg

Már az 1970-es években egész Magyarországon kezdett elterjedni a panellakások ’kultúrája’, kezdve a hotelek panelszerű kialakításával, melyek a Balatonnál kaptak helyet – erről itt bővebben olvashattok. A hazai építkezések nagyobb részét mégis országszerte az 1970-s évek végi, 1980-as évek eleji nagyszabású állami projektek biztosították.


Az akkori gyors népességnövekedéssel az ország ilyen lakások kialakításával igyekezett lépést tartani. Ennek kivitelezhetőségét az biztosította, hogy mivel a panellakások olcsó kivitelezéssel, viszonylag rövid idő alatt elkészülhettek, gyorsan, minél többet lehetett belőle előállítani, így is szállást biztosítva hazánkban. Ilyen szempontból a paneltechnika tehát tökéletes megoldásnak bizonyult – azonos alapterülettel rendelkező, és felosztású otthonokat adtak át, melyek biztosították a legtöbb fiatal jövőjét is.

hirdetes

Többet szeretnétek látni? Cikkünk olvasása közben tekintsetek bele galériánkba!


A gyors és könnyű kivitelezés végett, a gyárak szinte körforgásszerűen öntötték magukból a különböző panellapokat, melyek a lakások alapjait szolgálták. Ezáltal az építkezéseken rendkívüli gyorsasággal, szinte gombaként nőttek az újabb és újabb panelházak – Magyarország örömére. Ezek termelése olyan mértéket öltött, hogy a következő években már panellakások százezreit adták át, ezzel is lakást biztosítva az embereknek, akik száma ekkor, mint már említettem hatalmasan megnőtt. 

hirdetes


Ezek az újonnan épített panellakások szinte ikrekként sorakoztak egymás mellett, melyek mivel azonos alapterülettel, beltérrel, egy teljes kialakítással rendelkeztek, ezért voltak meghatározó elemei – hiszen ki ne emlékezne a jellegzetes, régi szobák tapétájára, mely szintén rendkívül hasonlóságot biztosítatott a lakások között eme panelrengetegben.

Kép forrása: Fortepan / Péterffy István

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Európa

Európa: Európa Földünk egyik kontinense, amelynek határai nyugaton az Atlanti-óceán, északon... Tovább

Északi-Középhegység

Északi-Középhegység: Magyarország észak-keleti tájegysége. Része a Börzsöny, a Cserhát,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Retró
X
Kövess minket facebookon!