hirdetes

Páratlan látványosságok és természeti megnyilvánulások: Erdély

Oláh Tamás
Erdély lárványosságai

6. Rozsnyói Erődítmény


Brassótól 20 kilométerre találjuk a 13-ik században épült, nagyon jó állapotban levő Rozsnyói erődítményt. Segesvárhoz hasonlóan a középkor hangulatába varázsol a vár és szép kilátást nyújt a városról. A Fundata-i barlang is csaknem három kilométerre található a városközponttól. Ha gyerekekkel indulunk útnak a környéken, ne hagyjuk ki a helyi Dinoszaurusz Parkot se.

7. Gyimesek


Ha valaki szereti a hagyományokat és a tradicionális ízeket, az oda lesz az Erdély és Moldva határán levő Gyimeseket. A három településből álló térség a Tatros folyó mentén és annak mellékágain terül el, szinte 1000 méter magas dombok között. Az évente megrendezésre kerülő tánc- és népművészeti táborokon kívül ünnepi alkalmakkor ideális ide látogatni, mert ilyenkor megcsodálható a helyi népviselet és az érdekesebbnél érdekesebb népszokások is.

hirdetes

8. Segesvár Óvárosa


Valószínűleg sokan hallottak már a macskakövezett utcákról és színesebbnél színesebb házakról híres Segesvárról. A 15-ik században megépülő várfalból 9 a mai napig áll és őrzi a történelmi városközpontot, melyet 1999-ben az UNESCO Világörökségi listájába is soroltak. Segesvár Kelet-Európa egyik legjobb állapotban megőrzött középkori városa, így mindenképp egy kihagyhatatlan nevezetesség.

9. Tordai Sóbánya


Kolozsvártól 35 km-re található Torda városa, melynek legfőbb látnivalója a 2010-ben felújított sóbánya. A földalatti kuriózum nem csak múzeumként üzemel, hanem szórakozási lehetőség is, hiszen óriáskerékkel, játszótérrel és egy csónakázható sós tóval is felszerelték. A bánya mellett számos sósvizű fürdőt is találunk a gyógyulni vágyók örömére. A természetjárók egyik kedvenc helye a városszélen levő mészkőhasadék, mely csodálatos túraútvonalakat kínál az érdeklődőknek.

hirdetes

10. Berethalmi Erődített Templom

Erdély egyik legszebb erődített temploma Segesvártól 30 km-re található. A késői 15-ik században épített templomot három fal veszi körül, emiatt az egyik legjobban fenntartott erődítmény Romániában. Kiemelt jelentőséggel bír a templomban található egyedi 28 táblás oltár, mely 1483-ban készült. Az erődítmény 1999-től a Világörökség részét képezi.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ilona-vízesés

Ilona-vízesés: Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű... Tovább

Unicum

Unicum: Hungariukm. Az igazi magyar gyomorkeserű. Magát az italt 1790-ben alkotta meg II. József... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Külföld Magyarország Magyarság Utazás