hirdetes

Ilyen különleges égi jelenség nem lesz még egyszer – augusztusban látványos csillaghullás várható

TK

A Perseidák hullócsillagai fognak a hónapban feltűnni hazánkban is az égbolton, mely a nyár egyik leglátványosabb, legkülönlegesebb jelensége. Tudjatok meg Ti is mindent róla, azzal együtt, hogy honnan lesz majd érdemes nyomon követni érkezésüket.

Hullócsillagok

A Perseidák hullócsillagai az év legjobban megfigyelhető, egyik leglátványosabb égi jelensége, ami arról híres, hogy óránként akár 20 – 30 hullócsillag is felbukkanhat szemünk előtt az esti égbolton. A meteorraj tetőzése viszonylag hosszú ideig tart – augusztus 11 – 13 éjjel a legkönnyebben észrevehető.


Mit érdemes tudni a Perseidák érkezéséről?


A Perseidák a legismertebb meteorraj, mely évről évre számtalan hullócsillaggal ajándékoz meg minket, amennyiben augusztusban a nyári égboltra tekintünk. A Perseidák maximuma elnyújtott, így nem csak augusztus 12-én, de az előtte lévő, valamint az utána következő napon is megtekinthetőek, amennyiben szemfülesek vagyunk.

hirdetes


Azt is érdemes tudnunk, hogy ebben az időszakban nem csak a hajnali, az éjszakai, de az esti órákban is megjelenhetnek, egészen sötétedéstől kezdőden az észak-keleti égbolt irányából.


A hullócsillagok nem mellesleg apró, többségében porszemcse méretű mikrometeoroidok, melyeket jellemzően aszteroidák, esetleg üstökösök szórnak szét Nap körüli pályájukon. Ahogy a Föld éves keringését végzi, időszakosan áthalad ezeken a ritkás, lazán kötött porfelhőkön, ezzel ütközve az üstökösök hátrahagyott törmelékeivel.

hirdetes


A legtöbben hullócsillagot az év szinte bármely szakaszában megfigyelhetünk, mégis a gyakorlatban ezek elég ritkák – valószínűségük akkor növekszik, amikor a Föld évente menetrendszerűen áthalad egy-egy frissebb porfelhőn, melyeket az üstökösök hagytak hátra a belső-Naprendszerben.


Ezekben az esetekben több, tömeges hullócsillagzápporról beszélhetünk, melyekből több tucatot ismerünk – ide tartoznak a Geminidák, a Leonidák, a Quadrantidák, valamint a közeljövőben várható Perseidák is.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az ősmagyarok viselete

Az ősmagyarok viselete: Őseink ruházatukban az ázsiai ruhadarabokat hordták és azokat... Tovább

Tihanyi levendulás

Tihanyi levendulás: A tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!