hirdetes

Nagyanyáink verhetetlenül tökéletes piskótatekercse – RECEPT!

Sz.F.
Így készül a tökéletes piskótatekercs

A nagymama piskótatekercse

Nagyanyám olyan volt, hogy nem szeretett semmit sem túlbonyolítani, viszont egyáltalán nem ragaszkodott azokhoz a receptekhez, amiket talált a könyvekben. Szeretett kísérletezgetni, több mindent kipróbálni, és olyan ételeket készített, amik mindenkinek megfeleltek. Ezért aztán nem is maradt fent géppel írott, kiadott szakácskönyv, amit nézegetett, hanem „csak” egy füzet, amiben az ő írásával szerepelnek a receptek.

Azért tettem a csak-ot idézőjelbe, mert ez a könyv sokkal több, mint egy csak: ez egy emlék, ami örökre fennmarad, és remélem, hogy még az unokám is lapozgatni fogja, én óvom-védem, és ha nagyon szükséges, akkor majd átírom, ami már elhalványul. Szóval ez a kis füzet nekem sokkal többet jelent, mint a világ összes szakácskönyve! Elnézést a sok rizsáért, de szerettem volna ezt megosztani veletek, most pedig nézzük végre a várva várt receptet! 

hirdetes

A piskótatekercs receptje – Hozzávalók

Olyannyira egyszerű, hogy még megjegyezni sem lesz nehéz: hét darab tojás, hét evőkanál kristálycukor, hét evőkanál liszt, egy csomag sütőpor, lekvár (házi sárgabarack a legjobb) sütőpapír, porcukor. 

A piskótatekercs receptje – Az elkészítésének menete

Első lépésként kezdjük a tojásokkal, vegyünk elő két poharat és egy megfelelő méretű műanyagedényt. Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől, majd a fehérjéket öntsük bele a műanyagedénybe. Töltsük bele a cukrot, és habverő segítségével készítsünk kemény habot belőle. Ha ez megvan, öntsük bele a tojások sárgáját is, keverjük el jó alaposan, majd jöhet a liszttel elkevert sütőpor is. Az egész masszát keverjük egyneművé, csomómentessé, és már mehet is a sütőpapírral bélelt tepsibe – igyekezzünk egységes vastagságúra szétkenni.

hirdetes

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük készre a piskótát – ez nagyjából 14-15 perc. Az elkészült tésztát tegyük egy tiszta, kissé nedves konyharuhára, szedjük le róla a sütőpapírt, majd tekerjük fel óvatosan, vigyázva arra, hogy ne törjön meg. Ha kihűlt, akkor tekerjük ki és csak ekkor töltsük meg a lekvárral – ezután ismét tekerjük fel és hagyjuk állni kicsit, így a piskóta magába szívhatja a lekvárt. Tetejére szórjunk porcukrot, és vágjuk fel egy éles késsel. Jó étvágyat kívánok mindenkinek ehhez a finomsághoz! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka: hungarikumnak számít. A legnagyobb magyar ember... Tovább

A forint pénzrendszer

A forint pénzrendszer: 1946. július 19-én a Magyar Köztársaság Kormánya a 9000/1946 ME. Sz.... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Magyar Retró
X
Kövess minket facebookon!