hirdetes

Békebeli Rákóczi túrós recept egyenesen nagymamám konyhájából

VN

Egyik kedvenc süteményem a Rákóczi túrós, ezért megkértem nagymamámat, hogy avasson be az elkészítésnek rejtelmeibe. Az egyik leghíresebb, és méltán legnépszerűbb magyar sütemény receptje következik most: békebeli Rákóczi túrós, ahogyan nagymamám készíti!

Rákóczi túrós recept

A Rákóczi túrós eredete

Kezdésképpen beszéljünk kicsit a Rákóczi túrós eredetéről, még az előkészületek közben kérdezte nagymamám, hogy azt ugye tudom, hogy a süteményt a közhiedelemmel ellentétben nem Rákóczi Ferenc fejedelemről nevezték el? Én bólogattam, hogy hát hogyne tudnám, közben pedig gyorsan utánanéztem, hogy akkor mégis kiről. Az általam oly kedvelt desszert a XX. század szülötte, a névadó pedig egy másik Rákóczi. Miután azt találtam, hogy a süteményt Rákóczi János cukrászmesterről nevezték el magam is elgondolkodtam, hogy vajon miért gondoltam azt, hogy bármi köze lehetne ennek a finomságnak Rákóczi Ferenchez, de tudom, hogy nagyon sokan gondolják még rajtam kívül ezt. Rákóczi János 1956-ban a frankfurti szakácsművészeti kiállításon vett részt, 1958-ban pedig a 200 napig tartó Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermének volt a konyhafőnöke, itt ismerhette meg a világ a Rákóczi túróst, nevét nemcsak lepény, hanem a Rákóczi rostélyos is viseli.

hirdetes

Egy egyszerű, de nagyszerű sütemény

hirdetes

A Rákóczi túrós egy nagyon egyszerű sütemény, ami ennek ellenére nagy sikert aratott a maga korában, és ez a siker még a mai napig töretlen. A Rákóczi túrós végtelenül egyszerű sütemény, amelynek alapját egy jól nyújtható omlós lap adja, amelyre citromhéjjal és vaníliával ízesített, mazsolával dúsított túrókrém kerül, és egy kis lekvárral van az egész megkoronázva. Manapság már nagyon sok változatban él, különböző ízesítésekkel, van belőle torta, pohárkrém, fagyi, muffin, galette, és sorolhatnánk, de most az eredeti receptet hoztam el nektek, méghozzá úgy, ahogyan a nagymamám  készíti szívvel-lélekkel, megannyi év tapasztalatával, és a nagymamai szakértelmével!

A Rákóczi túros receptjéért lapozz a következő aldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dessewffy Arisztid

Dessewffy Arisztid: Cserneki és tarkeöi Dessewffy Arisztid honvéd vezérőrnagy, az aradi... Tovább

A Mikulás ünnep eredete

A Mikulás ünnep eredete: A Mikulás, akit Szent Miklósként is ismerünk, egy kis-ázsiai, Patara... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!