hirdetes

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Sz.F.
Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Rákóczi János Brüsszelben mutatta be a nevét viselő, a magyar cukrászat legjobb hagyományaihoz visszanyúló túrós süteményét, amelynek receptjét már a harmincas évek közepén megalkotta. A népszerű túrós lepényt úgy dolgozta át, hogy tészta helyett keményre vert, cukrozott tojáshab került a rögös túró tetejére, "megbolondítva" egy kis baracklekvárral. A Rákóczi-túrósnak ma már számtalan változatát árusítják, bár a gasztrotudósok szerint ezek csak gyenge utánzatok, nem sok közük van az eredeti recepthez. Például többnyire linzertésztát használnak alapnak, holott Rákóczi süteményében még vaj sincsen, a zsiradékot a tejföl képviseli. A húsimádók szívébe is belopta magát, a nevét viselő Rákóczi-rostélyos jófajta hátszínből készül, a magyar konyha elmaradhatatlan kellékeivel, paprikával, hagymával, szalonnával és gombával. 

hirdetes


Hozzávalók

A tésztához: 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 db tojássárgája, 1 dl tejföl, fél citrom reszelt héja és leve.

A félig sült tészta tejére: 2-3 ek baracklekvár.

A töltelékhez: 3 db tojássárgája, 50 dkg túró, 15 dkg cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve (aki nem szereti a citromosat, helyette tegyen vaníliaaromából pár cseppet vagy vaníliás cukrot), tehetünk a töltelékbe még mazsolát is, én most mellőztem.

A tetejére: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 1 csipet só, 1-2 csepp citromlé, 2-3 ek baracklekvár.

hirdetes

Elkészítése

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe világosra sütjük,kb 15 perc alatt,míg a tészta teteje megszilárdul. Kivesszük a sütőből, vékonyan megkenjük baracklekvárral, elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a sütőbe vissza téve készre sütjük. A 4 tojásfehérjét a sóval,citromlével,a cukorral kemény habbá verjük és a kész tésztára simítjuk vagy nyomózsákba töltve rácsokat nyomunk 1 cm távolságra a tészta tetejére. A lekvárt felforrósítjuk, átpasszírozzuk,hogy rost ne maradjon benne. Torta nyomóba töltjük a lekvárt és a résekbe töltjük. Langyos sütőbe visszatesszük,de csak annyi időre,hogy a hab rászáradjon. A sütő ajtaját egy kicsit támasszuk ki. Elkészítette: Szabó Dóri

Forrás: Ketkes.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mi a tömítőanyag?

A tömítőfelületek között elhelyezett tömítések, tömítőanyagok, fő feladata a tömítő... Tovább

Makói hagyma

Makói hagyma: Esetében is hungarikumról beszélhetünk. A makói vöröshagyma egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!