hirdetes

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Sz.F.

Készítsétek el ti is a legfinomabb Rákóczi-túróst, mostani cikkünkben számtalan érdekességet osztunk meg ezzel a finomsággal kapcsolatban, és a tökéletes receptet is megtalálhatjátok! 

Magyarok kedvence - Így készül a tökéletes Rákóczi-túrós!

Fotó forrása: Wikimédia)

Érdekességek a Rákóczi-túrósról! 

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a Rákóczi-túrós nem másról, mint II. Rákóczi Ferencről kapta a nevét! Az igazság azonban ettől nagyon messze van, ugyanis a süteményt megalkotójáról, Rákóczi János szakácsmesterről nevezték el. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy Rákóczi János neve igencsak nagy névnek számított a szocialista Magyarország gasztronómiai életében. Rákóczi 1897. szeptemer 25-én látta meg a napvilágot Felsőperden, Székesfehérváron végezte el az elemi iskolát, majd Pestre került, a Mágnás Kaszinóban lett szakácstanonc. Az első világháborúban katonai szolgálatot teljesített, 1920-ban pedig visszatért a konyha világába.

A Nemzeti Kaszinóban a neves mesterszakács, Kedvessy Nándor kezei alatt tanulta meg a szakmát, másodszakácsként. 1924-ben a konyhaművészet fővárosában, Párizsban dolgozott és tanult a legendás séf, Georges Auguste Escoffier irányítása alatt a Larue Étteremben. Hazatérése után a HÁEN Konyha konyhafőnöke lett, 1930-tól a lillafüredi Palota Szálló, 1933-tól a budapesti Gellért Szálló, majd 1953-tól 1961-es nyugdíjazásáig a Duna Szálló konyhafőnökeként dolgozott. 

hirdetes

Pályafutása során számos szakácsművészeti kiállításon vett részt, 1933-ban Bécsben, 1936-ban Berlinben, két ízben pedig Frankfurt am Mainban szerzett aranyérmet. Emellett nagy sikerrel szerepelt különböző gasztronómiai bemutatókon Londonban, Münchenben és Bonnban. Pályájának egyik csúcspontja az 1958. évi brüsszeli világkiállítás volt, ahol ő irányította a magyar szakácscsapatot. Az Atomium emlékmű közelében felépített magyar pavilon ötszáz fős étterme és bárja a világkiállítás kétszáz napja alatt telt házzal üzemelt, és elnyerte a Grand Prix-t is. Nyugdíjba vonulása után a fakanalat tollra cserélte fel, és több mint öt évtizedes pályafutásának tapasztalatait összegezve megírta a Konyhaművészet című könyvét, amely 1964-ben jelent meg. A neves cukrász és mesterszakács 1966. július 3-án hunyt el Budapesten. Most pedig jöjjön az a recept, ami szerintünk az egyik legjobb, a következő oldalon folytatom!

hirdetes

(MTI)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: Népszerű barlangunk a Csodabogyós-barlang, mely Balatonederics közelében,... Tovább

Goldmark Péter Károly

Goldmark Péter Károly: Goldmark Péter Károly magyar-amerikai mérnök, fizikus. Kezdetekben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!