hirdetes

Reggel vagy este érdemes edzeni?

Bettina

Vajon 10 emberből mennyi mondaná azt, hogy a rendszeres testmozgás az életének egy fontos része? Sajnos kevés, pedig rengeteg előnnyel jár az, hogy rendszeresen mozgunk akár csak 30 percet! És ezt mikor érdemes megtenni? Olvasd el, hogy milyen hatással van a szervezetre a reggeli és az esti edzés is!

rendszeres testmozgás, reggel vagy este?

Először is szögezzük le, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos!  Ezt mindenki akkor iktatja be, amikor éppen időt tud rá szakítani, és ez bármikor is történik tökéletes megoldás ahhoz, hogy történjen, mintsem az, hogy kifogást gyártsunk arra, hogy miért nem edzünk. Például a leggyakoribb, hogy későn érek haza a munkából, túl fáradt vagyok. De valljuk be, hogy a sorozatnézés sem sokkal jobb vagy pihentetőbb program munka után, főleg ha közben előszeretettel csokit eszünk. Bűnös napokon belefér, de jobb tisztelni magunkat ennél azért pár fokkal jobban. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen, főleg fiatal korban. Az edzés javítja a hangulatunkat, kordában tartja a súlyunkat, elősegíti a jobb alvást és a lelkünket is kiegyensúlyozza.

Mi történik akkor, ha edzéssel kezdjük a napunkat?

hirdetes


Ilyenkor a legalacsonyabbak még a testfunkciók. Ennek oka az, hogy az alvás pihenő üzemmódba kapcsolta a testet. A reggeli edzés pedig segít beindítani a folyamatokat, de még abban is, hogy a napunk kellemesebben fejeződjön be azáltal, sokkal jobb alvást biztosít. A tanulmányok szerint azok, akik reggelente edzenek, nagyobb eséllyel tartják be a rutinjukat, vagyis kevesebb mozgást mondanak le, hagynak ki, mivel ilyenkor az akaraterőnk még erősebb, és nem fáradtunk el a napi stressztől és problémáktól. Jó hír azoknak, akik a zsírtól szeretnének megszabadulni. A reggeli elfogyasztása előtt végzett edzés pedig a zsírt is hatékonyabban égeti!

Összefoglalva:


•    Éjszaka jobban alszol.
•    Nem vágyakozol annyira a gyorsételek után.

hirdetes
•    Valójában több kalóriát és zsírt égetsz el.


Mi történik, ha esténként edzünk?


Ilyenkor vannak a test funkciói a csúcson. Ezért sok szempontból hatásosabb lehet. Ráadásul több energiával is rendelkezünk a napközben elfogyasztott ételek miatt. A hátránya azonban az, hogy fáradtabbak vagyunk a nap végére, és ezért ilyenkor jellemzően könnyebben mondunk le a mozgásról.

Összefoglalva:


•    Az esti mozgás felszabadítja azt a stresszt, amely napközben ért minket.
•    Rugalmasabbak az izmaink és ízületeink a testhőmérsékletünk miatt.
•    Több energiánk van, mint reggel.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Hortobágy

Hortobágy: Magyarország egyik legszebb vidéke, a nagy magyar Alföld szerves része. A Hortobágy... Tovább

Transzformátor

Transzformátor: az egyik leghíresebb magyar találmánynak számít, mind a mai napig. A... Tovább

Tovább a lexikonra