hirdetes

Mit csinálnak jól a rendszerezett emberek?

LK

Tűnődtél már rajta, hogy hogyan szedhetnéd rendbe a hétköznapjaidat, hogy ritkábban csússzon ki a kezedből az irányítás, és hogy mindig legyen időd elvégezni a napi teendőidet? Gondolkodtál már azon, hogy vajon hogy szervezik meg hétköznapijaikat azok, akik látszólag mindig pontosan tudják, hogy mikor mit kell csinálniuk?

Most megtudhatod, hogy mit csinálnak jól a rendszerezett emberek!

Ha a válaszod igen, akkor nem vagy egyedül. A mai rohanó világban egyre nehezebb lépést tartani a dolgokkal, nemhogy valamivel előttük járni. Nincs azonban más dolgod, mint ellesni néhány trükköt azoktól, akik látszólag megszelídítették az idő múlását.

Lássuk, hogy mit csinálnak jól a rendszerezett emberek!

1. Leírják a dolgokat

A szervezett emberek tudják, hogy csak arra emlékeznek majd biztosan, amit le is írnak valahová. Ha csak a memóriádra hagyatkozol, akkor könnyen lehet, hogy kicsúszik majd belőle néhány dolog, amire később szükséged lehet. Szánj időt a dolgok leírogatására, különös tekintettel a fontos dátumokra és feladatlistákra.

2. Rutinjuk van

A hétköznapok rutinja lényegében az egész életed rutinja is egyben. Éppen ezért fontos, hogy jól szervezett hétköznapi ütemterved legyen. Próbálj kialakítani egy reggeli és esti feladatokból álló rutint, amivel minden nap találkozol. Például a beosztásodtól függően minden nap tegyél félre 10 percet a levelek rendezésére, a kuka kiürítésére, egy gyors seprésre, és így tovább.

3. Tudják, hogy hogyan kérjenek segítséget

A jól szervezettség nem feltétlenül kell, hogy mindig önerőből fakadjon – a rendszerezett emberek tisztában vannak mind az erősségeikkel, mind pedig a hiányaikkal, és tudják, hogy mihez van szükségük segítségre. Ne feledd, hogy az időd rendkívül fontos erőforrás, és ha nem kérsz segítséget bizonyos feladatokhoz, azzal időt és energiát pazarolsz majd, ami felesleges stresszhez vezet.

hirdetes

4. Rendszeresen pihennek 

A rendszerezett emberek tudják, hogy mennyire fontos a rendszeres, minőségi pihenés. Ha nem pihenjük ki magunkat, akkor annak komoly fizikai és mentális következményei lehetnek. A rendszerezett emberek kihasználják a olyan lehetőségeket, mint a hosszú hétvégék, ilyenkor elvonulnak egy természetközeli helyszínre, ahol el tudják engedni a mindennapi stresszt, a gondokat. 

Most megtudhatod, hogy mit csinálnak jól a rendszerezett emberek!

5. A napi teendőik mindig aktuálisak

A rendezettséghez elengedhetetlen egy napi teendőlistát vezetni mindarról, amit egy nap során el kell majd végezned. Ha szereted leírni a dolgokat, akkor mindig legyen nálad egy kis jegyzetfüzet, ha pedig a digitális eszközök kényelmére hagyatkozol, akkor készíts teendőlistákat telefonodban. A lényeg az, hogy mindig frissítsd ezt a listát, ha új teendők jönnek szembe veled, és persze ne felejtsd el kihúzni az elvégzett feladatokat sem.

6. Rendet tartanak maguk körül

Nem lehetsz rendszerezett, ha rendetlen körülmények között végzed munkádat. Az igazán rendszerezett emberek adott időközönként elvégzik környezetük karbantartását. Ne várj minden hét végéig a rendrakással, különben a pihenésre félretett idő a takarítással telik majd el. Végezd el a legalapvetőbb rendszerezési és takarításai feladatokat kétnaponta, hogy a hétvége tényleg a pihenésről és a szórakozásról szólhasson.

hirdetes

7. Mindennek van helyük

Ha az a típus vagy, aki mindenfelé széthagyja a holmijait, akkor ezt a tanácsot mindenképpen érdemes megfogadnod. Hozz létre külön helyet mindennek otthonodban a ruháktól kezdve az íróasztali eszközökig – csupán néhány másodpercbe telik mindent a helyére rakni használat után, és ezzel akár egy órányi pakolástól is megmentheted magad a hétvégén.

Most megtudhatod, hogy mit csinálnak jól a rendszerezett emberek!

8. Nem halogatják a dolgokat

A halogatás az első lépés a káosz felé. Akár a ruhamosásról van szó, akár egy korábban elkezdett csináld magad projekt befejezéséről, egy rendszerezett személy mindig olyan hamar befejezi a dolgokat, amennyire csak lehetséges. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem tehetsz félre kevésbé fontos dolgokat a komolyabb feladatok érdekében. Ha azonban mindenhez egy „most rögtön megcsinálom” mentalitással állsz hozzá, akkor napi és heti teendőlistáid sokkal karcsúbbak lesznek majd.

9. Fel vannak készülve több eshetőségre is

A rendszerezett emberek felkészülnek többféle lehetséges szituációra is, amire úgy érzik, hogy számíthatnak. A hatékony időbeosztási készségek persze szoros kapcsolatban állnak ezzel a szokással: ha tudod, hogy mennyi idő elvégezni egy feladatot, és elegendő időt is hagysz rá a teendők között, akkor ritkán kell majd aggódnod, hogy minden egyszerre omlik majd a fejedre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek