hirdetes

A repedésmentes bejgli titka – még nagymamám tanította

VN

Nemsokára itt van a karácsony és vele együtt a bejgli szezonja is. Engem még nagymamám tanított meg olyan nagyon igazi bejglit sütni, és vele együtt a repedésmentes bejgli nagyon egyszerű trükkjét is elárulta nekem.

Repedésmentes bejgli titka

Hogyan lehet finom bejglit sütni?

A bejgli sütés nem nagy művészet, de mégis kell hozzá egyfajta karácsonyi varázs. A legfinomabb bejglit egyértelműen a nagymamák, tapasztalt édesanyák sütik, de a kezdő cukrászok kezei közül is igazán finom tekercsek gurulhatnak ki, ha egy-két trükköt megfogadnak. Először is kell egy jó bejgli recept https://www.magyarorszagom.hu/iden-karacsonykor-mindenki-ezt-a-bejglit-fogja-sutni.html, amiben részletesen le van írva a bejgli sütés minden mozzanata, majd pedig szigorúan be kell tartani azokat a trükköket, amiket sok-sok év folyamán nagymamáink fejlesztettek ki.
 

A bejgli mellett a flódni is igazi karácsonyi finomság, amiben mák és dió egyszerre van, ha nem tudod eldönteni, hogy melyik tölteléket szereted jobban, akkor ezt a receptet nagyon ajánljuk!  

Hogyan lehet repedésmentes bejglit készíteni?

Szerintem, és a családom legtöbb tagja szerint is finom a bejgli repedéssel is, de azért mindenki először a nem repedt bejgli szeletekhez nyúl….ugye milyen érdekes? Szerencsére vannak nekünk nagymamáink, akik ismerik a bejgli sütés minden fortélyát, így ilyenkor is a segítségünkre tudnak sietni. Nagymamám tanította meg, mi is a repedésmentes bejgli igazi titka, hogyan kell tökéletes bejglit készíteni, neked is elárulom, mire kell figyelni!

hirdetes

A repedésmentes bejgli titka

A bejglinek alapvetően két összetevője van: a tészta és a töltelék – ennek a kettőnek kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy a bejgli is tökéletes legyen.

A repedésmentes bejgli titka a jó töltelék:

  • Kezd a bejgli elkészítését a töltelékkel, hogy mire a tésztába kerül, kihűljön, a túl forró töltetlék miatt megrepedhet a tészta!
  • Az sem jó, ha a töltelék túl vizes, vagy túl cukros, figyelj a megfelelő arányokra!
  • Arra is figyelj, hogy a bejgli töltelék ne legyen túl kemény, mert akkor kiszáradhat, ami miatt repedés alakul ki, de ha nagyon lágy, akkor meg a sütés közben ebből keletkező gőz okoz repedéseket.
  • Na és ne legyen több a töltelék, mint a tészta, bármennyire is ez a legjobb része, mert akkor folyik, és reped a bejgli!
hirdetes

A repedésmentes bejgli másik titka a tésztában rejlik:

  • A jó bejgli receptekben leírják fekete-fehéren, hogy előhűtött hozzávalókkal kell dolgozni, ez tartsd is be!
  • Illetve fontos, hogy az élesztőt a bejglihez ne futtasd fel, csak morzsold el a liszttel, ha emiatt túlkel a tészta, akkor nagy a repedés kockázata.
  • Nyújtani sem szabad vékonyra a bejgli tésztát, és arra is nagyon figyelni kell, hogy ne sérüljön a felület a töltés, vagy nyújtás közben! Illetve miközben gyúrod be a tésztát, ha sokat tapogatod, nyomkodod, akkor az így képződő meleg hatására kiolvashat a zsiradék, ez is árt a bejgli szépségének!
  • És az utolsó nagyon fontos lépés sem maradhat el, amit a gyakorlott bejgli sütők minden bizonnyal már jól ismernek: a kész bejglit hurkapálcával meg kell szurkálni, teljesen le kell nyomni az aljáig, így kell járatokat képezni a vízgőznek, ezek híján szét fog repedni a bejgli. 
  • Egy utolsó utáni tipp a repedésmentes bejglihez: ne tedd nagyon forró sütőbe! Maximum 180-200 fokra! A túl forró sütőben nagyon gyorsan megpirulhat a bejgli külseje, a gőzök nem tudnak távozni, és bereped….

Érdekel egy igazi bejgli különlegesség? Nézd meg ezt a csodás bejglitorta receptet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vörösmarty tér

Vörösmarty tér: A budapesti Vörösmarty tér az V. kerületben, a Váci utca, a Deák Ferenc... Tovább

Puskás stadion

Puskás stadion: A magyar nemzet legnagyobb sportcélú létesítménye, mely először 1953-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Gasztronómia Hírek Technológia
X
Kövess minket facebookon!