hirdetes

Hol vásároltunk régen? Mutatjuk, mik voltak a legnépszerűbb üzletek

TK, ZH

Te emlékszel még, milyen áruházakban vásároltunk gyermekkorunkban? Most tekintsünk vissza együtt, milyen üzletek számítottak népszerűnek. Egy korábbi cikkünkben már beszéltünk a Közértek életéről, erről itt bővebben olvashatsz.

Úttörő Áruház kirakata

Te emlékszel még a legmeghatározóbb retró üzletekre? Legyen szó akár az Úttörőről, akár a Csillagról – egykor a főváros meghatározó áruházainak, épületeinket számítottak. 


A fiatalabb generációnak szinte lehetetlen lehet elképzelni, milyenek is voltak a régmúlt idők üzletei, hiszen már a mai, modernebb plázákkal éles kontrasztban álltak. Nem volt sem ekkora választék, árudömping, nem is működtek óriási bevásárlóközpontok, ahol egy helyen az összes számunkra szükséges szolgáltatás meg lett volna található.


Abba is nosztalgikus belegondolni, hogy nem s olyan régen még a Rákóczi úton egymást mellett megtalálhatóak voltak a kisebb, bájos üzletek kirakataikkal és neoncsöveikkel – lehetőségeikhez mérten a legcsábítóbb termékeikkel. Ezek az 1900-as években remekül feldobták Pestet, fényt vittek a város éjszakáiba, plázáiba, áruházaikba csalogatták a járókelőket.

hirdetes


Néhány a legendás áruházak közül

 

Amennyiben szeretnél jobban betekintést nyerni az áruházak világába, tekintsd meg galériánkat!


hirdetes
Budapesten volt megtalálható a legtöbb legendás áruház, mely a maga idejében a kornak megfelelően a legmodernebb darabokat biztosította a vásárlóknak. 


Ekkor lakberendezési tárgyakért elsősorban az Otthonba, a szerencsejátékokért bezsebelt tárgynyereményekért a Lottóba, gyermekruhákért és gyermekjátékokért pedig az Úttörőbe mentek a fiatalok-idősebbek. Emellett érdemes még kiemelni a Csillagot, illetve a Versenyt – a Corvinban pedig még étterem is működött.


Érdekesség gyanánt, amennyiben teljessé szeretnéd tenni a nosztalgia élményét, akkor érdemes megtekintened az 1953-ban bemutatott Állami Áruház című propagandisztikus, zenés filmjátékot. A filmet Gertler Viktor rendezte, valamint számos jelenetét az Úttörő Áruházban vették fel – így amennyiben szeretnéd, egy filmélmény keretein belül jobban szemügyre veheted az áruházat.

A kép forrása: Fortepan / FŐFOTÓ

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csepel-sziget

 A Csepel-sziget az egyik legnagyobb dunai sziget. Itt van a 314 méter magas ipari műemlék,... Tovább

Magyar operett

Magyar operett: Az operettet a könnyed, fülbemászó stílus jellemzi, de operai igénnyel... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!