hirdetes

Hol vásároltunk régen? Mutatjuk, mik voltak a legnépszerűbb üzletek

TK, ZH
Úttörő Áruház kirakata

A híres Úttörő Áruház


Ez az egyik legismertebb szocialista nagyáruháznak számított, a Reáltanoda utcában, valamint a Kossuth Lajos utcában is több épületet is elfoglalt.


Az áruház belső kialakításához vasszerkezetet használtak fel, az 1889-ben épült utcai szárnyhoz a későbbiek folyamán, 1907-ben készült el az üvegtetős-galériás belső tér. Az épületet végül 2006-ban bontották le, amikor is helyére egy szálloda és irodaház épült.


Az Úttörő Áruház pályafutása során gyermekruházati cikkeket, játékokat, valamint iskolafelszereléseket is árult – ugyanakkor egy, Kovács Margit keramikus által készített világtérképet ábrázoló díszkút is helyet kapott benne. Ennek érdekessége az volt, hogy Amerika hiányzott róla, de ugyanakkor izgalmas vízilények jelentek meg felületén díszítés gyanánt.

hirdetes


A Verseny Áruház


1882-ben nyitotta meg kapuit, a Rákóczi út és a Síp utca sarkán – Guttman Jakabnak és fivérének volt az üzlete. 


A Verseny Áruház a kommunizmusban az Állami Áruház fióküzlete volt, eleinte viszont arról volt híres, hogy elszakíthatatlan munkaruházati cikkeket árult. 1949-től Verseny Állami Áruház néven működött és ekkor már látványos kirakataival nyerte el az emberek tetszését. Ma egy könyvesbolt található meg helyén.


A Csillag Áruház


Az áruház több üzlethelyiségben is helyet foglalt, a’60-as években még divatbemutatót is tartottak benne. Szintén a Rákóczi úton működött, egészen 1961-től.

hirdetes


A Corvin Áruház


A Corvin Áruház egyik legnagyobb jelentősége, hogy ahogy 1926-ban megnyitott, öt évvel később már kialakították benne az ország első mozgólépcsőjét. Megtalálhatóak voltak benne már éttermek és kiállítótermek – ez volt a város első, ténylegesen nagy területű áruháza. Ezzel együtt pedig a legrégebb óta működő is, ugyanis a második világháború óta már számos átalakításon ment keresztül, ugyanis kiégett.


Felújítása során Budapest Nagyáruház néven működött, majd az Országos Áruházi Vállalat kezébe került – 1967-től Centrum Áruházként üzemelt.
 

A kép forrása: Fortepan / Magyar Rendőr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sátorkőpusztai-barlang

Sátorkőpusztai-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az... Tovább

A karikásostor

A karikásostor: Tradícionális magyar eszköz, mely az alföldi pásztorok és betyárok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!