hirdetes

Kínzóeszköz, vagy csak retró fitnesz gép? – Így maradtunk karcsúak annak idején

ZH

A testmozgás az 20. század kezdetén kiszabadult az előző generációk által kijelölt határokból, de ebben az időszakban még mindig bonyolult és ellentmondó üzenetekkel volt tele az ideális testalkatról. Ezt a szépségideált olyan retró fitnesz gépek támogatták, melyek gyakran emlékeztettek középkori kínzóeszközökre.

retró fitnesz gépek

Furcsa kínzóeszköz is lehetne ez a sok régi fitnesz gép

Háromkerekű Bicikli - Karl Drais forradalmi találmánya

A hatalmas vélocipède, más néven draisienne vagy egyensúlykerékpár, a 19. századi dandyk számára készült. Karl von Drais, a nemes származású feltaláló, akit később „Karl Drais polgárnak” neveztek el, megalkotta ezt a szerkezetet, amelyet kezdetben nehezen lehetett irányítani. Annak ellenére, hogy a korabeli utak egyenetlenek voltak, az Egyesült Államokban lelkesen fogadták, és egy orvos is ezt hangsúlyozta: „nagy lehetőség, amely felszabadítja fiataljainkat az izomletargiától és az izomsorvadástól”. Az eszköz azonban hamarosan háttérbe szorult az egyenetlen utak és más közlekedési eszközök térnyerése miatt.


Míves Edzőgép - Gustave Zander úttörő eszközei

Gustave Zander, a svéd edzőtermek úttörője, olyan eszközöket tervezett a 19. században, amelyek a „mozgásszegény élet és az iroda elzártsága” ellen hatnak, és „jó közérzetet és munkaképességet” ígértek. Bár ezek a gépek látványosnak tűntek, a felhasználók, akik gyakran teljes krinolinban vagy nehéz öltönyben, zsebórával a zsebükben használták, nem tettek túl nagy erőfeszítéseket. Zander maga is azt állította, hogy nincs szükség erőfeszítésre, mivel a gép minden munkát elvégzett.


Lónyereg-Gép - Az élő ló helyettesítése?

A lónyereg-gép vagy szobaló hasonló volt egy szobabiciklihez, ahol a felhasználó beleült a nyeregbe és hajtani kezdte. Az egyik 1897-es hirdetés szerint a Vigor ló-akciós nyereg „tökéletes helyettesítője az élő lónak” volt, de hamarosan kiderült, hogy nem volt képes pótolni az élő lóval való kapcsolatot és az utazás élményét. A lónyereg-gépek végül a modern szobabiciklik sorsára jutottak, a sarokban végezték, és inkább divatos kiegészítőként szolgáltak, mint valódi közlekedési eszközként.

hirdetes


Fürdőgép - Különleges tengeri fürdési etikett


A fürdőgépek a 18. században keletkeztek, és a 20. század elejéig használatban voltak. Ezek tetővel és falakkal ellátott fakocsik voltak, amelyeket lovak vagy emberi erővel gurítottak a tengerbe. A fürdőgépek része volt a tengeri fürdőzés etikettjének, ahol mind a férfiak, mind a nők elkerülték egymás fürdőruhás testének látványát. A gépekben átöltöztek és úgy merültek a tengerbe, majd visszaúsztak a gépbe, ahol visszavették az utcai ruhájukat. Bár a fürdőgépek egykor elterjedtek voltak, ma már a tengerparti fürdés szokásai radikálisan megváltoztak.


Rezgő Öv - A fitnesz őrület


A vibráló öv, vagy más néven rezgő öv, a 90-es évek fitnesztrendjeinek része volt, bár eredetileg Gustave Zander masszázseszközeként született. Az eszközt az 1950-60-as években népszerűsítették, mint a hasi zsír eltüntetésének hatékony módját. Bár sokan hitték, hogy csökkenti a testzsírt, a vibráló öveknek semmilyen valóságos zsírcsökkentő hatásuk nem volt.


Emberi Hörcsög - Kérdéses Teniszedzés

hirdetes


 

Egy 1936-os felvételen egy teniszező egy edzőkerékkel löki meg a sporttársát, egy olyan eszközzel, melynek funkciója és hatása nem világos. Valószínű, hogy ez a különös szerkezet a törzsizmok erősítésére szolgált, de pontosan mi történt 15 másodperccel később, rejtély marad. Az eszköz talán a NASA-nál lenne értelmezhető, de a teniszedzés részeként kevésbé ésszerűnek tűnik.


Hordozható Szauna - A ’40-es évek szokatlan szaunája


 

A Reduc-o-matic, vagy más néven hordozható szauna a ’40-es években készült, és azt állították róla, hogy segít a zsírégetésben. Az eszköz egy nagy szövettáskát helyezett az ember testére, melyet egy légpumpa felfűtött. Bár szaunaszerű hatást keltett, az utcai ruhában való pácolódás és a csatakos ruhában való nap hátralevő részének eltöltése kevésbé volt kellemes.

Molby Forgó Függőágy - Gerincnyújtás és Izomlazítás


Az 1921-es Molby forgó függőágy azt állította, hogy megnyújtja az izmokat, kiegyenesíti a gerincet és megnyugtatja az idegeket. A hölgyek számára homokóra alakot ígért, de a merev íjtartása és azáltal keltett fájdalom miatt ma már inkább kínzóeszközhöz hasonlatos, mint egészségmegőrző eszközhöz.


Mágikus Szék - A ’30-as évek varázslatos testformálója

Az 1936-os gépesített „varázsszék” többféle módot kínált a hölgyeknek a lefogyáshoz és vonzóbbá váláshoz, csupán ülés árán. A szék testrészeket formáló mechanizmusai segíthették a derekat, az állat és a nyakat. Habár ígéretei vonzóak voltak, a szék látványa inkább rémisztő, és a valóságban eredménytelennek bizonyult.


Ezek a múlt századok furcsa találmányai ma már inkább csak nevetésre késztetnek, és rávilágítanak arra, hogy az emberi kreativitás néha kifejezetten különleges irányokba is elkalandozhat.

Még több mindenre kíváncsi vagy a furcsa retró fitnesz gépeket illetően? Kattints tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sziget fesztivál

Sziget fesztivál:  Az ország első számú kulturális idegenforgalmi eseménye. A Sziget... Tovább

Hűvösvölgy

Hűvösvölgy: Budapest egyik városrésze a II. kerületben, amely közkedvelt kirándulóhely,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!