Retro kiállítás a Gödöllői Grassalkovich Kastélyban

hirdetes

Egy kastély titkos élete – Retro kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Gödöllői Királyi Kastélyról elsőként legtöbbünknek Sissy királyné és persze a Grassalkovich család jut eszébe. Persze, hiszen mindannyian a kastélyban éltek. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a kastélyban szociális otthon és laktanya is működött. Most egy ilyen kiállítás nyílt meg a kastély falain belül. Mutatjuk, mi mindent tudtunk meg. 

Gödöllői Királyi Kastély

A kastély 1950 és 1990 között működött a Magyar Néphadsereg Anyagraktáraként, a szovjet hadsereg laktanyájaként és szociális otthonként is. 2018 nyarán kezdték meg megvalósítani a történelmi kiállítást, középiskolás diákok bevonásával. Egészen meglepő, hogy mennyi érdekes tárgyra és történetre bukkantak a kutatások során. 

 

 


1950. májusától kezdve a kastélyba beköltözött több katonatiszt családjával együtt, akiknek gyermekei a kastélyban cseperedtek fel. Erről a katonatisztek gyermekei és unokái is a mai napig nosztalgiával emlékeznek vissza. A kiállítás első szobája egy katonatiszti család nappaliját szemlélteti az 1970-es évekből. 

hirdetes

Gödöllői Kastély kiállítás

 

hirdetes

A szovjet laktanya


A kastélyba ugyanebben az évben tértek vissza a szovjet hadsereg vegyvédelmi, híradós és repülőgép-javító alakulatai. A szovjet tiszti lakásokban 25-30 katonatiszt szolgált, akik családjukkal együtt költöztek Gödöllőre. A szovjet alakulatok mellett egy laktanya is kialakításra került ebben az időben, ahol 120-300 kiskatona állomásozott. A fiatalok 17 évesen kerültek ide, akiket a Szovjetunióból hoztak a gödöllői Kastélyba. Ezek a fiatalok szigorú napirend mellett éltek: betonpadlós szobákban, emeletes vaságyakban aludtak, bútoraik pedig fémből készültek. Az itt működő térképészeti és vegyvédelmi raktárakban, rádiótechnikai javító műhelyben dolgoztak. 


Gödöllői szovjet laktanya

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar

Szótár

Andrássy út

Andrássy út: Budapest egyik leghíresebb utcája. Az Andrássy út Budapest 2310 méter... Tovább

Vágó István

Vágó István:  Vágó István kvízprofesszor, az egyik leghíresebb magyar tv-s... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.