hirdetes

Egy kastély titkos élete – Retro kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

SzSz

A Gödöllői Királyi Kastélyról elsőként legtöbbünknek Sissy királyné és persze a Grassalkovich család jut eszébe. Persze, hiszen mindannyian a kastélyban éltek. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a kastélyban szociális otthon és laktanya is működött. Most egy ilyen kiállítás nyílt meg a kastély falain belül. Mutatjuk, mi mindent tudtunk meg. 

Gödöllői Királyi Kastély

A kastély 1950 és 1990 között működött a Magyar Néphadsereg Anyagraktáraként, a szovjet hadsereg laktanyájaként és szociális otthonként is. 2018 nyarán kezdték meg megvalósítani a történelmi kiállítást, középiskolás diákok bevonásával. Egészen meglepő, hogy mennyi érdekes tárgyra és történetre bukkantak a kutatások során. 


1950. májusától kezdve a kastélyba beköltözött több katonatiszt családjával együtt, akiknek gyermekei a kastélyban cseperedtek fel. Erről a katonatisztek gyermekei és unokái is a mai napig nosztalgiával emlékeznek vissza. A kiállítás első szobája egy katonatiszti család nappaliját szemlélteti az 1970-es évekből. 

Gödöllői Kastély kiállítás

A szovjet laktanya


A kastélyba ugyanebben az évben tértek vissza a szovjet hadsereg vegyvédelmi, híradós és repülőgép-javító alakulatai. A szovjet tiszti lakásokban 25-30 katonatiszt szolgált, akik családjukkal együtt költöztek Gödöllőre. A szovjet alakulatok mellett egy laktanya is kialakításra került ebben az időben, ahol 120-300 kiskatona állomásozott. A fiatalok 17 évesen kerültek ide, akiket a Szovjetunióból hoztak a gödöllői Kastélyba. Ezek a fiatalok szigorú napirend mellett éltek: betonpadlós szobákban, emeletes vaságyakban aludtak, bútoraik pedig fémből készültek. Az itt működő térképészeti és vegyvédelmi raktárakban, rádiótechnikai javító műhelyben dolgoztak. 

hirdetes


Gödöllői szovjet laktanya

Gödöllői Királyi Kastély

Szovjet Magazin 


A laktanyához tartozott a Szovjet Magazin, amely egy kisbolt volt a kastély falain belül. Ide eleinte csak külön engedéllyel térhettek be civilek. Idő közben a helyiek körében is elterjedt a kisbolt híre, ahová főleg az akkor ritkaság számba ment banán és Pick-szalámi miatt mentek be vásárolni. A kisboltban ezenkívül sózott vajat, marhahúst, tojást, ruhaneműket, edényeket, orvosi műszereket, tejet, kávét és cigarettát is lehetett kapni. A Szovjet Magazin ekkor igazán sikeresen működött. A kiállításon többek között az akkor kapható termékeket is megtekinthetjük, amely igen nosztalgikus hangulattal rendelkezik. 

hirdetes

Gödöllői Kastély


Szociális Otthon


1958-tól pedig megkezdte működését a Fővárosi Tanács Szociális Otthona. Az otthonba ekkor közel 270 fő költözött át a kalocsai otthon lakói közül. A kastély élete teljes egészében megváltozott. Az otthonban színes kulturális élet zajlott. Az igazgató és munkatársai havonta szerveztek valamilyen műsoros estet, évente többször pedig előadásokat és ünnepségeket tartottak a Díszteremben. A mai napig az itt lakók gyermekei számára is legemlékezetesebb események egyike volt a Farsangi bál. Az idősotthon lakói teljes kényelemben lakhattak a kastélyban. Nem csak kulturális programokkal gazdagították életüket, de kirándulásokra is elmehettek a Fővárosi Tanács által szervezett autóbuszokkal. Az idősek hatalmas szobákban laktak, ahol elkülönített férfi és női osztályokat is kialakítottak.

A kastély élete minden bizonnyal az 1950-1990-es években igen sokszínű volt. Az Egy kastély titkos élete időszakos kiállításon visszautazhatunk az időben és átélhetjük az egykor itt lakók életének pillanatait. Érdemes ellátogatni a Gödöllői Királyi Kastélyba, hiszen igazán izgalmas pillanatokban lehet részünk. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprémi Állatkert

Veszprémi Állatkert: az ország nyugati felének legszebb állatkertje. A veszprémi Kittenberger... Tovább

Magyar koronázási kard

A magyar koronázási kard: a koronázási kard a magyar koronázási jelvényegyüttes legfiatalabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar
X
Kövess minket facebookon!