hirdetes

Azok a ’80-as évek – ezeket használjuk mai napig konyhánkban!

TK, ZH

Mostani cikkünkben olyan eszközöket mutatunk, amik egyáltalán nem hiányozhattak a rendszerváltás előtti konyhákból, s amiket a mai napig is használunk! Ismerjétek meg őket Ti is.

Retró konyha

Az alternatív megoldások és kísérletezések a vasfüggöny mögött éppen annyira hozzátartoztak az emberek mindennapjaihoz, mint a Sokol rádió – amiről itt bővebben is olvashatsz – valamint a keddi műsorszünetek. Ekkor születtek meg olyan kultikus, mai napig fontos konyhai eszközök, amik rengeteg ember életét könnyítették meg nem csak már évtizedekkel korábban is – de amiknek a jövőben is hasznukat fogjuk venni.


Kukta


A kuktát főzés során előszeretettel használták, és használjuk is a mai napig. A benne keletkező túlnyomás ugyanis képes megrövidíteni az elkészítés idejét, valamint az értékes tápanyagok is kevésbé romlanak meg benne.


A kuktára gyerekkorunkból is emlékezhetünk – biztosan Te is kisérted már félelemmel teli csodálattal működése végett. Amikor előkerült, már tudhattuk, hogy húslevest készítenek a családnál, ráadásul villámgyorsan, különleges ízvilággal, mely nem fog tompulni majd főzése során. Hamar tisztázták velünk, hogy a kuktában való főzés során nem érdemes megközelíteni a szelepes fazekat, így kénytelenek voltunk gyermekként messzebbről figyelni csodálkozva az időnként feltörő gőzt.

hirdetes


Tarkedlisütő


hirdetes
Biztosan Te is ismered – érdekes formája végett élénken él a köztudatban, még ha a fiatalabb generáció nem tudná megnevezni ezt a sokszor sparheltre vagy tűzhelyre került eszközt. Érdekessége, hogy a kapitalista nyugati gyermekekben képes volt olyan érzéseket kelteni, mint az amerikai palacsinta.


Az ebben készült édességet, a csodás mini fánkocskákat egyáltalán nem lehetett megunni – arról nem is beszélve, hogy ha ez a konyhai eszköz előkerült, már biztosak lehettünk benne, hogy lassan ismét fogyaszthatjuk az isteni, házi baracklekvárokat is! Ez a kombináció pedig nem csak szuperfinom, de egyszerűen verhetetlen volt!

A képek forrásai: Fortepan / Fortepan, Fortepan / Bauer Sándor

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Német Miklós

Német Miklós: rendszerváltáskori miniszterelnök.  Németh Miklós közgazdász, politikus,... Tovább

Schweidel József

Schweidel József: Schweidel József honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A német... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Retró
X
Kövess minket facebookon!