hirdetes

Éljen május elseje!- avagy ilyen volt az igazi retro majális

VN
Frissítve: 2024.04.24
Frissítette: ZH

Május 1. az év 121., a munka ünnepe. Manapság csak egy piros betűs nap a naptárban, de régen sokkal nagyobb jelentőséggel bírt. Nézzük is meg milyen volt anno, a régi szép időkben a majális!

retro majálisi képek

Mit ünneplünk május elsején?

Kezdjük rögtön a legelején, mielőtt nagyon elsuhannánk a nosztalgiavonattal! Mit é miért ünneplünk ezen a napon? A munka ünnepe (vagy ahogyan régebben hívták: a munkások ünnepe) egy olyan ünnepnap, amit a nemzetközi munkásmozgalmak harcoltak ki maguknak, a legtöbb országban, így hazánkban is, hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. Kevesen tudják, de május elseje egyházi ünnep is, méghozzá 1955 óta XII. Piusz pápa rendelete nyomán, Munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére. 

A majális története

Május elsejének a története egészen régig, pontosabban a brit ipari forradalomig nyúlik vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” szlogennel. Ennek az események a kapcsán első alkalommal sikerült egy szervezett munkáscsoportnak, másnevén szakszervezetnek bármiféle sikert is elérni retorziók nélkül. Ez a siker pedig nagyban inspirálta a munka ünnepének ötletét, illetve a majálisok megszületését.

hirdetes

Majd sok-sok évvel később a nemzetközi szocialista, szakszervezeti és munkásmozgalmak térnyerésével és növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep fokozatosan nemzeti ünneppé nőtte ki magát a világ számos országában, de ezt a történetet talán már többen is ismerik. Ugyanis a kommunista hatalomátvétel után az eredetileg a „munkások ünnepének” hívott napot a „munka ünnepévé” változtatták a keleti blokkot alkotó országokban, így hazánkban is. Egészen pontosan 1946 óta nemzeti ünnep május elseje.

hirdetes

Ilyen egy igazi retró majális

Most, hogy áttekintettük a történelmi alapokat, már pattanhatunk is fel a nosztalgiavonatra! Nézzük is, milyen volt anno május elseje, hogyan ünnepelte magát a munkásosztály! Rémljük mosolyt csalnak majd az arcotokra ezek a képek, és örömmel gondoltok vissza a régi szép időkre, amik, ha nem is voltak olyan szépek, az idő minden bizonnyal megszépítette őket! Kattintsatok a nagy képre és lapozzatok! Osszátok meg másokkal is, ha tetszett! 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csokoládé Múzeum

 Budapest Árpádföldön található a múzeum. A sokak által csokoládé palotának nevezett... Tovább

Gresham Palota

A Gresham-palota a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete, manapság az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyarság Programajánló Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!