hirdetes

Régi idők társasjátékai – Megunhatatlanok még ma is!

Sz.F., ZH

Régi társasjátékok, amik összehozták a családot minden hétvégén, imádtuk mindegyiket régen, de még ma is! Remélem, hogy az unokáim is ismerni fogják mindet, sokkal többet érnek, mint az okostelefonok! 

Régi idők társasjátékai – Megunhatatlanok még ma is!

Gazdálkodj okosan! 

Magyarországon az 1940-es években már forgalmazták az amerikai eredetű Monopoly táblajáték helyi adaptációját, a Capitalyt. Ezt a játékot azonban „imperialista” szemlélete miatt 1952-ben tulajdonképpen betiltották, helyette egy hasonló megjelenésű, de teljesen eltérő koncepciójú táblajáték, a Teljesítsd a tervet! került forgalomba. E játék célja az életszínvonal növelése volt a játékosra bízott szocialista gazdaságban, de különösebb gazdálkodást nem igényelt. A Gazdálkodj okosan! 1966-ban készült.

A Gazdálkodj Okosan társasjáték születése

A tervezés és kivitelezés feladatát a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Minerva osztálya kapta meg. (Ebből alakult meg 1990-ben a Minerva Kiadó, és a közben szabadalmi oltalom alá helyezett játék kiadásának joga is ide került.)

Jelentős eltérés a Monopolytól, hogy míg a Monopolyban azzal tehetünk szert előnyre, hogy a többi játékost hátrányba hozzuk, a Gazdálkodj okosan!-ban a játékosok haladása nincs egymásra hatással, a siker szinte kizárólag a szerencsén múlik, a játékban csekély szerepe van a stratégiának. A pénz megszerzése sem jár erőfeszítésekkel, mivel körönként fix összeg jár, a betétek után csak szerencsés esetben (megfelelő mezőre lépve) jár kamat.

hirdetes

A megszerzett pénzre és vagyontárgyakra egyedüli veszélyként a ház leégése leselkedik, ami azonban olcsó biztosítással elkerülhető; a többi kiadás esetleges és csekély összegű. A játéknak szórakoztatás mellett a nevelő funkciója emelendő ki (pl. „Zárd el a csapot!”, „Ne szemetelj!”, „Ne dohányozz!”, testedzés, könyvtárba járás stb. népszerűsítése). A játéknak van néhány életszerűtlen eleme, például a bérelt berendezési tárgyak és a biztosítások díját nem rendszeresen, csak egy alkalommal kell megfizetni. A táblajáték tehát nevére rácáfolva nem igazán tanít meg a gazdálkodásra. A játék egymást követő kiadásai némileg módosultak, de ez a játék elvét nem érintette.

A Gazdálkodj okosan és a Monopoly kb úgy viszonyul egymáshoz, mint az elmúlt szocialista rendszer és a kapitalizmus. Ott kevesebb volt a veszély, de a lehetőség is, és talán kevésbé tiportak át egymáson a kollégák, persze, ez azért nem mindig volt igaz a régi rendszerben sem. Főleg, ha a szocilaista pártákáderek öldöklését is idevesszük...

A Gazdálkodj okosan társasjáték sikere

A játék már az első évben több tízezer példányban kelt el, a rendszerváltásig ez a szám elérte az egymilliót. A játékot jelenleg is gyártják és forgalmazzák, korszerűsített és reprint kiadásban egyaránt. Gyártásával az Oliver Games, értékesítésével a Régió játék-nagykereskedés foglalkozik.

hirdetes

Fejlődésének legújabb állomását 2011 áprilisában – a jogtulajdonos Minerva Kiadó Kft. és a fejlesztő Luman Kft. együttműködése nyomán – az online változat megjelenése jelentette. A regisztrációt követően a játék single-player (egy játékos, algoritmus vezérelte karakterek ellen) és multi-player (több online felhasználó valós idejű játszmája) módban próbálható ki. A táblát javascript popup ablakban látjuk, a figurák és a dobókocka mozgása Flash animáció.

Talán a Gazdálkodj okosan a leghíresebb rerto társasjáték, de nem az egyetlen! Lapozz kérlek, mutatjuk a többit, talán köztük van a kedvenced! Tekerj lejjebb kicsit kérlek! 

Kövesd YouTube csatornánkat, ahol rengeteg érdekes videót találsz! Kattints ide: 

 

Neked nem a Gazdálkodj okosan volt a kedvenc társasjátékod? A cikk itt még nem ért véget, következő oldalon bemutatom a többi szuper játékot is! Sőt a cikk végén arról is szavazhatsz, neked melyik volt a kedvenced! Lapozz kérlek! 

Forrás: Fortepan / Magyar Bálint

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A tárogató

Tárogató: hungarikumnak számít. Sokan nem is tudják, de esetében egy fúvós hangszerről... Tovább

Egri Vár

Egri Vár: az egyik leghíresebb magyar csata helyszíne, mely ma is kiváló állapotban van és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!