hirdetes

Régi idők társasjátékai – Megunhatatlanok még ma is!

Sz.F., ZH
Régi idők társasjátékai – Megunhatatlanok még ma is!

Ki nevet a végén

A Ki nevet a végén? (a 60-as és a 70-es években Kocog és kidob néven is forgalmazták Magyarországon) egy táblás, kockadobásos társasjáték, elsősorban kisebb gyerekek részére, azóta számtalan különféle kiadásban és néven magjelent, gyakran Ludo, vagy egyéb fantázianeveken. A játék legismertebb neve, a "Ki nevet a végén?" egy szólásra utal: "Az nevet legjobban, aki utoljára nevet." Ez a játékhoz úgy kapcsolódik, hogy ha egy játékos már közel van a célhoz, még mindig leütheti egy másik játékos, és kezdheti az utat elölről. Ugyanezt a mondanivalót tartalmazza a játék egy korábbról ismert neve: Ne nevess korán! A játék az indiai parcheesi vagy pachisi (ejtsd: parcsízi, pacsíszi) játékból ered, feltételezések szerint a 6. századbeli Kör és kereszt játék módosulásaként, amely Koreában Junnori néven ismert.

hirdetes

Hotel

A Hotel nevű társasjátékot 1986-ban hozta létre Milton Bradley, a játék célja az, hogy te legyél a leggazdagabb szállodatulajdonos! Szállodákat kell építenünk, vendégeket kell fogadnunk, és reménykednünk kell abban, hogy az utolsó fillérig elköltik a pénzüket. Az nyer, aki utolsónak marad. Építési engedélyeket kell szereznünk, ezután pedig szállodákat kell építenünk. És már nincs is más dolgunk, mint kinyitni az ajtókat, végül pedig megvehetjük az összes szállodát, ha jól gazdálkodunk. Egy kicsit hasonlít a Gazdálkodj okosan, és a Monopoly nevű játékokhoz.

Malom

A malom a világon mindenhol elterjedt, kétszemélyes, táblás stratégiai társasjáték, hagyományosan lapos korongokkal játsszák a malomtáblán. Már a késő bronzkori mükénéi kultúra leletei között található malomjáték-karcolat. Elterjedése a Római Birodalomhoz köthető. Első – jelenlegi formáját mutató – ismertetése Ovidius i. sz. 2-ben írt A szerelem művészete c. művében található. Az ókori kelták számára a malomjáték ábrája szent, a gonosztól védelmező szerepet is betöltött. A középkori Angliában is nagyon népszerű játék volt, sok neves kolostor kerengőjében találták padokra vésve. Shakespeare Szentivánéji álom c. vígjátékában is említésre kerül egy szabadtéri változata, amint „iszap borítja”. Az angol elnevezései a cowboy sakk, illetve morris – ez utóbbi feltehetőleg a latin merellus, vagyis pult, játéktábla szóból ered. A 11. és 18. század között a malom volt az egyik legnépszerűbb táblajáték, ezután fokozatosan kiszorította a sakk.

hirdetes

Neked melyik volt a kedvenc társasjátékod?

Forrás: Fortepan / Magyar Bálint

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fröccs ital

Fröccs: Hungarikum. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alkoholos ital, mely lassan 200 éve... Tovább

Bodrogzug

Bodrogzug: A Tisza és a Bodrog által közrefogott ártéri síkság, amely rendszeresen víz alá... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!