hirdetes

Ezek a legjobb rezsicsökkentő trükkök! – Vedd fel a harcot az elszálló rezsiárak ellen!

ZH
rezsicsökkentés

6.    Mindig legyen csukva a hűtőajtó!

Mivel kompenzálni szeretné a beáramló meleg levegőt, ezért rengeteg energiát fogyaszt, ha nyitva hagyod a hűtő ajtaját! Illetve a hűtőnél jó még tudni, hogy nem szabad sugárzó hőforrás mellé helyezni, sem a tűzőnapra ugyanezen okból. A hűtőszellőzőnyílását pedig mindig hagyjuk szabadon, különben túlmunkát fog végezni!

7.    Üresen többet fogyaszt

Tudtad, hogy üresen sokkal többet fogyaszt a fagyasztó? Így ha hónap végére nálatok is kiürült a fagyasztó, de még nem mentek vásárolni, akkor inkább tölts meg vízzel flakonokat, amiket utána a hűtőbe raksz!

8.    Ne felejtsd a tudatos bevásárlást!

Mindig csak azt és annyit vásárolj amire szükségetek van, a felesleges vásárlás felesleges pazarláshoz vezet! Sokban segíthet ha listát írsz mielőtt boltba mész, tervezd meg előre mit szeretnél főzni a héten, és így indulj a boltba! Havonta több 10 ezret is spórolhatsz!

9.    Légkondi és árnyékolás

Ha megfelelően árnyékolod a lakást nincs is szükség légkondira, de azt érdemes megjegyezni, hogy csak annyira sötétítsd be a szobát, hogy ne kelljen világítást használni!

10.    Szigetelés

Lehet, hogy most nagyobb kiadásnak tűnik, de hidd el gyorsan visszahozza az árat, ha rendesen le van szigetelve a ház, hiszen minél vastagabbak a falak és minél jobbak a nyílászárók, annál kevesebb hő megy pocsékba!

hirdetes

11.    Alternatív energiaforrások

Minden alternatív energiaforrás megéri a pénzét, érdemes elgondolkodni a napkollektoron, a napelemen, a geometrikus hőszivattyún, és a biomasszán is.

12.     Világítás

A világításhoz használj jó minőségű LED lámpákat, amik sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, és például a fürdéshez használhatsz inkább gyertyát is, így legalább hangulatos is lesz!

13.    Háztartási gépek, TV és számítógép

A gépekből lehetőleg A vagy A+ kategóriásat vásárolj, ezekkel rengeteget spórolhatsz a számlákon, illetve válassz olyan hosszabítót, ami lekapcsolható így egy gombnyomással áramtalaníthatod őket ha nincsenek használatban, valamint a háttérzajként alkalmazott eszközöket tényleg csak akkor kapcsold be, ha használod is! Azzal, hogy a háttérben szól a TV, rengeteg felesleges energiát fogyasztasz!


14.    Így spórolhatsz még a vízzel!

Tusolj rövid ideig, hiszen így is 80-100 liternyi vizet fogyaszthatsz! Ha közben bedugod a dugót, akkor kicsit tovább élvezheted a vizet! 

hirdetes

Figyelj oda, hogy ne legyen csöpögő csap a házban, és ne follyon a wc, hiszen ezek rengeteg értékes édesvizet pazarolnak el.

Az öntözéshez használj esővizet! Legjobban úgy tudod összegyűjteni, ha az eresz alá állítasz egy hordót, amiben gyűjtöd a vizet. Ezt érdemes már tavasszal elkezdeni, amikor több eső esik. De ezt a vizet tényleg csak locsolásra használd!

A mosás során is lehetsz tudatos, hiszen a víz felmelegítésének költségét megspórolhatod, hogy ha 30 fokon mosol. A ruhák többségének amúgy sincs szüksége 60 fokra, és a címkékbe is 30 van írva. Ezek a mosások általában rövidebbek is és inkább teregesd ki a ruhákat, minthogy szárítógépeznél!


15.    Főzés és sütés

Hogyha te is gáztűzhelyen főzöl, akkor ezzel rengeteg időt és gázt kell elhasználnod, amíg felforr a víz. Érdemes inkább beszerezned egy vízforralót, amit nem csak teafőzéshez használhatsz! Töltsd fel a főzéshez szánt vízzel és csak azután öntsd a lábasba, ha már felforrt, így már főzhetsz is.

Nem érdemes egyetlen sütésre már bekapcsolni a sütőt, gondolkodj inkább nagyobb tételben és úgy használd a sütőt!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Palatinus strand

Budapest egyik legismertebb strandja a Palatinus strand a Margit-szigeten, természetvédelmi... Tovább

Budavári Sikló

Budavári Sikló: Budapest egyik különlegessége, melyet évente több, mint 1 millió turista... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarország