hirdetes

Rock and roll baby! Ismerd meg a Rock and Roll táncot!

GE.

A rock & roll nemcsak zeneileg és ritmikailag az egyik leghevesebb tánc, hanem egy mozgalom kezdetét is jelzi. A tánc végre érvényesülhetett, még azok körében is, akik korábban hevesen ellenezték.

Rock and roll

Ismerd meg a Rock and Roll táncot! Régi de még mindig kedvelt tánc


A rock & roll 1954 és 1958 között élte első fénykorát, bár akkoriban még nagyon különbözött a rhythm & bluestól, mivel három nagy zenei irányzatból fejlődött ki: - a jazz, amelyből a tipikus shuffle ritmus született, - a country & western stílus, amelyet szinte kizárólag fehérek játszottak.
- Rhythm & blues, az amerikai délen élő afroamerikaiak körében népszerű zenetípus.
A faji szegregáció sokáig megakadályozta - legalábbis hivatalosan - e különböző stílusirányzatok kölcsönhatását.

Rock and roll története még

A ritmus és blues az 1940-es és 1950-es években a "fekete" könnyűzene szinte minden megnyilvánulását magában foglalta, miközben a swing és a jazz elemeit is magába foglalta az 1940-es évekből, különösen a boogie-woogie-t, a jazzhez kapcsolódó blues-zongorastílust. Eltekintve attól, hogy a rhythm and blues fekete tánczene volt, a használt szexuális metaforák különösen sértőek voltak a fehérek számára. Kampányt indítottak a hasonló zenét játszó lemezlovasok ellen, de ez azt eredményezte, hogy a fiatalok érdeklődése megnőtt a "tiltott" zene iránt.

Érzed a ritmust? Ez Rock and Roll!

A ritmus és a blues a maga legtisztább formájában ütközött a fehér country és westernnel, és így jött létre a Rock & Roll. Ezt a zenét egyre több "fekete" rádióállomás játszotta, és a "fehér" rádióállomások is egyre szívesebben sugározták. A Rock & Roll ritmusa a fehér zenészekre is hatással volt, és ezzel létrejött a zeneipar. Chuck Berry Maybellene című dala volt az első olyan fekete zenész dala, amely feldolgozások nélkül került a slágerlistákra.

hirdetes
A Sh-Boomot a Chords nevű fekete együttes adta ki az Egyesült Államokban 1954-ben. Egyes zenetörténészek szerint ez volt az első rock and roll sláger, ami felháborodást keltett az idősebb generáció körében.

hirdetes

Alan Freed, akit a "rock atyjaként" emlegetnek, szerepet játszott a rock & roll születésében. Ő énekelte például a "Rock, rock, rock everybody - Roll, roll, roll everybody" kezdetűt rádióadásai végén. Ezt a mondatot Freed találta ki, és segített a rock and roll új alapokra helyezésében. Alan Freed az 1950-es évek végén a rock and roll-ellenes kampány áldozatává vált. Amikor az egyik rendezvénye lázadást szított, megvádolták a rock and roll elleni uszítással, és hamarosan egy vesztegetési botrányba is belekeveredett. Freed 1965-ben megtört emberként halt meg.

Rock and roll 1950-es években

Az 1950-es évekre a zeneipar felismerte a rock and rollban rejlő kereskedelmi lehetőségeket. A rock and roll népszerűsítésére külön film készült a rock and rollról. Ebben az időszakban Alan Freed szerepelt a Rock Around the Clock, a Rock, Rock, Rock, Rock és a Don't Knock the Rock című filmekben. Ezek a filmek a zenét és a táncot állították a középpontba. Az új táncstílus akrobatikája forradalmi volt a foxtrottal vagy a keringővel összehasonlítva.

A rock and roll betiltásával a világi és egyházi intézmények megpróbálták megtörni a fiatalok érdeklődését. A rock születésének tekinthető a "Rock Around the Clock" stúdiófelvételének napja, 1954. április 12. A rock & roll hivatalosan a Bill Haley-ről, annak zenéjéről és a filmben bemutatott táncról szóló "The Like" című film megjelenésével született meg. A "Rock Around the Clock" volt az első igazán globális rock & roll sláger. A Rock & Roll legfontosabb alapító zenészei Chuck Berry, Fats Domino, Buddy Holly, Little Richard és Bill Haley voltak, de egyikük sem tudta igazán betölteni a fiatalok bálványának szerepét. Aztán ott volt Elvis Presley.

A Rock & Roll, legyen az régi vagy új, továbbra is inspirálja a fiatalokat, és feltámasztja az 1950-es évek Rock & Roll generációját. A zene és a tánc is otthonra talált. A tánc társadalmi tevékenységgé vált. Nehéz olyan tánciskolát találni, amelyik nem kínál Rock & Roll órát. A tánc szabadidős tevékenységből versenysporttá fejlődött, helyi, országos és nemzetközi bajnokságokkal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Törcsvári kastély

Törcsvári kastély: Brassótól 30 km-re, Törcsvár falu mellett helyezkedik el a törcsvári... Tovább

Sümegi vár

Sümegi vár: Az ország legszebb vidéken található vára. Sümeg vára a Balaton-felvidék... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!