hirdetes

A világ leghíresebb karácsonyfája is fénybe borult!

ZH

A világ leghíresebb karácsonyfájaként is ismert, Rockefeller Center feldíszített óriás fája is teljes ünnepi fényében díszeleghet. New Yorkban varázslatos időszak a karácsony, amelynek már 91 éve áll a Rockefelleri karácsonyfa a középpontjában!

rockefeller karácsony

Hihetetlen fényben pompázik New York karácsonyfája

December kezdetével együtt a New yorki karácsony középpontjában álló Rockefeller Center karácsonyfáján is felkapcsolták az elkápráztató fénykivilágítást, amelyhez foghatót keresve is nehezen találhatunk! Aki először látja élőben a fát, mind azt mondják, hogy valóságos karácsonyi csoda. 

A karácsonyi időszak mindig is varázslatos időszak volt New Yorkban, amelynek idén már 91. éve áll a középpontjában a főtéren látható hatalmas méretű karácsonyfa. Évente átlagosan 1 millió ember utazik ide az ünnepi időszak alatt, hogy láthassa a méreteiben és fényében is lenyűgöző karácsonyfát.

A tér karácsonyfája a nemzet karácsonyfája, mely nemcsak az ünnep, de a túlélés szimbóluma is. Az első, papírból készített gömbökkel, tobozokkal, áfonya füzérekkel, konzervdobozokkal díszített karácsonyfát a Rockefeller Center épületegyüttesén dolgozó munkások állították 1931 szentestéjén. Az épületeknek akkor még csak az alapjai álltak. A gazdasági világválság kellős közepén, ezek a kétkezi munkások hálájukat fejezték ki a karácsonyfával. Hálásak voltak, hogy a válság idején volt munkájuk és volt mit a családjuk karácsonyi asztalára helyezniük. A 2022-es fenyő 24 méter magas, norvég lucfenyő, New York államból származik.

A fenyő az ünnepi időszakban reggel 6-tól éjfélig van kivilágítva, míg Karácsonykor 24 órán át csodálható teljes pompájában. Szilveszterkor reggel 6 és este 9 között égnek a fények. A fát általában január első hetében bontják le.

hirdetes

A Rockefeller Center karácsonyfájának története

1931: Az első fa állítása. 

1933: Az első, hivatalos Rockefeller Center karácsonyfa állításra két évvel később, 1933-ban került sor és megszületett az éves tradíció.

1942: A II. Világháború idején a fa amerikai színekbe öltözött. Kivilágítatlan piros-kék-fehér gömbökkel és fa csillagokkal díszítették. Nem használtak semmilyen anyagot, melyre a hadászatnak szüksége lehetett volna. Egy nagy fa helyett három szerény fát állítottak és a háború végéig nem világították ki, követve az általános elsötétítési szabályokat.

1951: A fagyújtás ceremóniáját először 1951-ben közvetítette a televízió. A kétórás, élő műsor jelenleg az NBC csatornáján látható. A műsor állandó szereplője a Radio City Music Hall tánckara, a Rockettes.

hirdetes


1955: Az első alkalom, amikor a fa köré állványzatot emeltek a dekoráció könnyebbé tételére.

1969: Valerie Clarebout szobrászművész megalkotta a csatornakert 12, fémből készült gyönyörű angyalszobrát.

1997: A fa hajóval érkezett a Hudson-on.

1998: A fa a világ legnagyobb repülőjén, egy Anatov An-124-esen érkezett Ohioból.

1999: A karácsonyfa történetének legmagasabb fája 30 és fél méter volt.

2001: Három hónappal szeptember 11-e után a City továbbra is sokkban volt. A fa ismét hazafias színekbe öltözött, az áldozatok emlékére és a város tiszteletére.

2004: A fa csúcsára 3 méter átmérőjű, 249 kg-os Swarovski csillag került, 25 ezer kristállyal.

2007: A fa energiatakarékos LED égőket kapott. A 45 ezer LED égőt a Rockefeller Center tetején található 300 napelem táplálja.

2018: Az új Swarovski csillag 3 millió Swarovski kristályból készült, LED háttérvilágítással, mely még csillogóbbá teszi.
 

A new yorki karácsonyfa követelményei 

Tradicionálisan norvég lucfenyő, mely nem lehet 20 méternél alacsonyabb, ám nem haladhatja meg a 33 métert, vagyis a manhattani utcák szélességét. A fa ágainak sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsák az égőket és a hatalmas csúcsdíszt, viszont elég keskenynek ahhoz, hogy átférjenek a City-be vezető alagutakon, hidak alatt.

Hogyan érkezik a fa New York City-be?

A fát már valamennyi lehetséges módon szállították, a fa adottságainak, származási helyének megfelelően. Érkezett már teherautóval, úszott a Hudson folyón és jött repülőn is. A fa legtöbbször New England-ből, illetve a szomszédos, két államból, New Jerseyből vagy Connecticutból származik. A leghosszabb utat eddig az a fa tette meg, melyet Kanada ajándékozott New Yorknak, 1971-ben. A fa éjszaka érkezik a városba, amikor viszonylag kisebb a forgalom. A felállításnál, formára vágásnál jelen lenni különleges élmény. Miután az ágakat megfelelően levágták, a fa köré állványzat épül, s legközelebb már csak a fagyújtás előtti napokban láthatjuk újra, igaz még kivilágítás nélkül, ami a maga nemében szintén különleges látvány.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gróf Leiningen-Westerburg Károly

Gróf Leiningen-Westerburg Károly: Altleiningeni gróf Leiningen-Westerburg Károly Ágost honvéd... Tovább

Kassai-féle lovasíjász módszer

Kassai-féle lovasíjász módszer: „a magyarok nyilaitól ments meg uram... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek