hirdetes

Te is vadultál egykor ezekre a számokra? Hoztunk öt rockslágert az 1990-es évekből

Szaka Ádám

Az 1990-es években dübörgött a Rock’N’Roll kishazánkban is. Számos rockbanda alakult, akik közül sokan változatlanul sikeresek a mai napig, de már kezdeti éveikben is olyan zeneszámokat tártak a közönség elé, amik tökéletes lazulási lehetőséget biztoítottak a hallgatóknak. 

Az 1990-es évek is a nagy magyar rockslágerek évei voltak

Tankcsapda - Mennyország tourist: 

A Tankcsapda nevű hard rock, punk rock, és heavy metal stílusban zenélő formáció az 1989. évben jött létre. Alapító tagja volt Lukács László, aki a frontember szerepét tölti be a mai napig, viszont az éneklés mellett gitározik is, a dob mögött ült Buzsik György, a basszusgitár pengetéséről pedig Tóth Laboncz Attila „Labi” gondoskodott. A fiúk Debrecenből indultak, első számaikon nagyon érezhetők a punk vonások, azonban a kilencvenes évek első felének esztendői haladtával már megfigyelhetően a rockhoz vonzódtak jobban. Viszont, a punk hangzás az évtized vége felé újonnan visszaköszönt zeneszámaikban. A bandatagok is cserélődtek, a működésük 10. évfordulójára kiadott Tankológia megjelenésekor már Lukács basszerozott, Molnár Levente „Cseresznye” vette át a szólógitárt, és Fejes Tamás püfölte a dobokat. A Tankológia album, mely a Sony Music kiadatásában jelent meg, tartalmazta a Mennyország tourist című számot is. A számhoz egy meglehetősen vagány klip készült, és a máig az egyik legnagyobb slágere a bandának, amit szinte kötelezően ismer mindenki, aki a magyar rock zenében kicsit érdekelt. A szám kétségtelenül közreműködött abban, hogy 2001-ben a Tankológia elnyerte az aranylemez címet. 

hirdetes

P. Mobil – A zöld, a bíbor, és a fekete

hirdetes

A P. Mobil az egyik olyan meghatározó magyar rockbandák egyike, amely már 1969 óta szórakoztatja a könnyűzenei stílusok rajongóit, noha ebben az időben még Gerasol néven futottak. A P. Mobil elnevezést 1973-ban adta a zenekarnak Schuster Lóránt, aki máig az együttes frontembere. Stílusirányzat terén mindig is a hard rockot képviselték. A zenekarban már sokszor fordult elő tagváltás, de a klasszikus időszakban énekese volt a Liszt Ferenc-díjas Vikidál Gulya, aki a P.Box és a Dinamit formációban egyaránt részt vett, valamint Tunyogi Péter, neki a Tunyogi Rock Band lett később az együttese. A számot eredetileg Sáfár József írta 1982-ben a P.Boxnak, viszont a dal megvalósítása akkor történt meg, amikor bekövetkezett Radics Béla, a híresen tehetséges gitáros halála. Az 1995-ös változatot Bencsik Sándor emlékéhez köthetjük, ekkor a dalszöveg egy új versszakkal nyert kiegészítést. A Petőfi Csarnokban lezajlott koncerten négy rocktenor énekelte a számot, Vikidál Gyulához és Tunyogi Péterhez társult Varga Miklós, valamint Deák Bill Gyula. 

Nosztalgikusak voltak a zenék, te is imádtad őket? Hát akkor lapozz, mert ennél még jobbak jönnek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Karcagi birkapörkölt

Karcagi birkapörkölt: Nemzeti értékünknek számít. Karcag a nagy magyar Alföld szívében... Tovább

Kuvasz

Kuvasz: Egyike a 9 magyar kutyafajtának, melyeket világszerte elismernek. A kuvasz a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarság Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!