hirdetes

Te is vadultál egykor ezekre a számokra? Hoztunk öt rockslágert az 1990-es évekből

Szaka Ádám
Az 1990-es évek is a nagy magyar rockslágerek évei voltak

Junkies – Miattad iszom, te állat 

Hogyha a magyar hard rock és punk rock kultúrát szeretnénk vizsgálni, akkor nem suhanhatunk el az 1993-ban megalapult Junkies felett. Az eredeti együttes még a korai időszakban New Jack Daniel’s elnevezésen működött, később ezt változtatták át Junkiesra. A legkoraibb felállásból már csupán Barbaró Atilla maradt a formációban, de az alapítást követően nem sokkal került hozzájuk Szekeres András, aki máig a frontemberükként tevékenykedik. A zeneszám a punkzenekar harmadik albumában jelent meg először, amelyet 1997-ben bocsátott ki a Warner-Magneoton stúdió, s a Nihil elnevezést viselte. A Junkies ekkor már igencsak nagy rajongótábort tudhatott magáénak, a hírnevük pedig egyre inkább nőtt, ahogyan teltek az évek, és egyre több fellépést, valamint kiadott lemezt tudhattak magukénak. A dal 2019-ben videóklipet kapott, ennek az elősegítője az volt, hogy ebben az évben ünnepelte a banda a 25. születésnapját. 

Sing Sing – Halál a májra!

hirdetes

A Sing Sing tökéletesen visszaadja azt a hangzást, amit például a nagy amerikai együttesek is képviselnek a hard rock és heavy metal kategórián belül. Ez nem is meglepő, elvégre olyan sikeres bandák voltak hatással rájuk, mint például a Bon Jovi, vagy a Skid Row. Az alapításuk éve 1989 volt, tíz évvel később azonban megszűntek, de a rajongók nagy örömére 2013-tól újra ostromolják a színpadokat. Sokszor estek át tagváltáson, ennek ellenére Sipos Tamás még mindig az énekesük, valamint az eredetiek közül ott van Csarnoki Antal, aki a gitárhúrokat pengeti. Muzsikájukkal leginkább a fiatal korosztályhoz szerettek volna szólni, hiszen lázító, bulis dalszövegeket produkáltak. Erről szól a Halál a májra! is, és már a címből sem nehéz kikövetkeztetni, miszerint egy az alkoholfogyasztással egybekötött görbe estére invitálják benne a hallgatókat. Nem fér hozzá kétség, miszerint ez az 1993-ban, a Bűn az élet aranylemezen megjelent számuk a legismertebb. Igazi sláger volt annak idején, ámbár ez nem jelenti azt, hogy egy mai buliban nem pörgeti fel a legtöbbek kedélyét, amikor megszólal a hangfalakból. 

hirdetes

Sex Action – Ahová lépsz 

A Sex Action volt az a magyar rockegyüttes a ’90-es években, ami a haza pályára léptette a dirty rock műfajt. Alapításának éve 1989 volt, ekkor fogott össze Szendrey Zsolt „Szasza”, aki a frontemberükké vált, valamint Mátyás Atilla, az ő nevéhez kapcsolható például az F.O. System. A dobok mögé Zana Zoltán került, a basszusgitár húrjainak nyúzása Somlay Miklós „Miksa” feladata lett. A formáció hamar a figyelem központjába zenélte magát, ugyanis a szövegeikben egyáltalán nem titkolták, hogy a csajok megvadítása velük a szándékuk, a szakadt rocker stílus pedig imponáló volt a korabeli fiataloknak. Az Ahová lépsz 1991-ben jelent meg, videóklippel látták el, majd a Törvények Nélkül albumba csatolták, amelyet 1992-ben dobtak a piacra.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Takarító cég Budapest

Megbízható, gyors és alapos takarító cég Budapesten? A számos referenciával rendelkező... Tovább

Fátyol-vízesés

Fátyol-vízesés: Magyarország legnagyobb vízeséséről van szó személyében, A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarság Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!