hirdetes

Tudod, miért telt el számodra ilyen gyorsan a nyár? Itt a tudományos magyarázat!

Sz.F.

Régebben minden más volt, még az idő múlása is. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak én éreztem úgy, hogy az idei nyár nem 3-4 hónapig, hanem csak 2-3 hétig tartott. Tudjátok, hogy miért van ez így? Ha nem, tartsatok velem, lerántom a leplet az időről! 

Elmondjuk, miért rohan ennyire az idő

Te is érzékelted már, hogy gyorsabban telik az idő?

Rohan az idő…

„Rohan az idő…Évek múlnak el, megállítanám, de nem lehet…Mert az idő könyörtelen vonatán fut minden tovább.” Remélem, hogy nem kell bemutatnom senkinek Koncz Zsuzsa Rohan az idő című slágerét, ami eléggé sokatmondó. Biztos vagyok abban, hogy mindenki nosztalgiázott már, felidézte a régmúlt gyerekkort, és eszébe jutott, hogy akkoriban mindenre milyen sokat kellett várni.

Ugye emlékeztek, amikor számoltátok vissza a napokat az iskolakezdésig, az nyári szünet kezdetéig, vagy éppen karácsonyig? Ezzel szerintem mindenki így volt, most bezzeg úgy repül az idő, hogy lassan követni sem tudjuk. Ez az érzés igenis valós, mivel kimutathatóan gyorsabbnak érzékeljük az idő múlását, ahogy öregszünk. 

Az idő múlásának felgyorsulása

hirdetes

A tudósok nagyon sokat foglalkoztak már ezzel a kérdéssel, és több elmélet is született. Az egyik szerint az öregedés fokozatosan átállítja a biológiai óránkat ugyanúgy, ahogy az anyagcserénk lelassulásával a szívverésünk és a légzésünk is lassul. Gyerekkorunkban több ilyen biológiai markert tapasztalunk egységnyi idő alatt, mint később, így olyan, mintha egyúttal több idő is telne el közben, magyarán ugyanazt az időt sűrűbbnek éljük meg. 

A másik elmélet szerint viszont a rejtély kulcsa az, hogy az idő múlásának érzékelése összefügg azzal, hogy mennyi új információt észlelünk. Gyerekkorunkban számtalan új ingerrel találkozunk, ezeknek a feldolgozása tovább tart, így hosszabbnak éljük meg ugyanazt az időt. Ez a teória megmagyarázhatja azt az összefüggést is, mely szerint egy baleset előtt szinte lassított felvételként érzékelik a történéseket a résztvevők. 

hirdetes

Ahogy idősödünk, úgy gyorsul fel minden

Egyre idősebbek leszünk, így egyre jobban ismerjük ki a környezetünket, nem találkozunk már annyi újdonsággal, nem figyelünk fel annyira a megszokott helyekre/helyzetekre, így a minket érő ingereket gyorsabban dolgozzuk fel, ezért úgy tűnik, hogy az idő is gyorsabban megy. Ennek ugyanakkor biológiai hátteret is feltételeznek. Eszerint az új ingerek feldolgozása dopamintermeléssel jár, ami segít az idő érzékelésének megtanulásában is, viszont a dopamintermelés szintje visszaesik, ha elérjük a 20 éves kort. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon még több érdekes információt találhattok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Munkácsy Mihály

Munkácsy Mihály: személyében az egyik leghíresebb magyar zeneszerzőről beszélhetünk.... Tovább

Gyimesek

Gyimesek: A Gyimesek Erdély és Moldva határán fekszik. A három településből álló térség... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek