hirdetes

Tudod, miért telt el számodra ilyen gyorsan a nyár? Itt a tudományos magyarázat!

Sz.F.
Elmondjuk, miért rohan ennyire az idő

Az előző oldalon található elméletek nem magyarázzák meg teljesen azt, hogy a gyorsulás a szubjektív időérzékelésben miért egyre intenzívebb. Erre azonban létezik egy matematikai magyarázat: az időt ugyan lineárisan mérjük, viszont az időérzékelésünk sokkal inkább logaritmikus, mintsem lineáris. 

Tegyük fel, hogy az időt a hagyományos lineáris módon képzeljük el, akkor a 10, 20 és 30 éves korunk közötti távolság pontosan ugyanakkora. És most nézzük a logaritmikus skálát: ebben az esetben hatványozottan egyre nagyobb a távolság a fokok között. Ezen az elven működik többek között a földrengések erősségét mérő, tízes logaritmikus alapú Richter skála: minden egyes fokozat az előző tízszerese. 

A fentiek szerint azért fogjuk fel így az idő múlását, mert egy adott időegységet valójában mindig a már megélt időtartam arányában érzékelünk. Ez az arány értelemszerűen annál nagyobb, minél fiatalabban vagyunk: egységnyi idő, vagyis egy év egy kétévesnél az addig leélt élete fele, így tehát extrém hosszúságúnak tűnik.

hirdetes

Egy tízévesnél ugyanaz az egy év már csak addig leélt idő tíz százaléka, így már nem is tűnik olyan nagydolognak, 20 évesen pedig már csak öt százalék, és így tovább. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy minél tovább élünk, annál rövidebbnek tűnnek az egyes évek. Szóval, ha volt már olyan érzésed, mintha sokkal sebesebben rohanna az idő a korábbiakhoz képest, az bizony nem a véletlen műve.

hirdetes

Mit tehetünk?

Nem tehetünk mást, mint minél jobban élvezni és értékelni a perceket, órákat, napokat, és megpróbálni minél több ingerrel találkozni. Utazzunk, próbáljuk ki olyan dolgokat, amiket korábban még nem. Egy ember átlagosan 75-78 évig él, átlagosan 8 órát tölt alvással, tehát a negyed életét átaludjuk, szóval már csak 53 év marad, amit aktívan tölthetünk el.

Az 53-ból 12 év telik el az óvodától az érettségéig, utána pedig jön 40-45 év munka, heti nagyjából 40 órában. Életünk körülbelül tíz százalékát töltik ki a ház körüli teendők és az étkezés. Ebből is le lehet szűrni, hogy érdemes olyan munkát választani, ami örömöt okoz, és meg kell próbálni mindent élvezni, értékelni, és szeretni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete:  Kulturális örökség, mely... Tovább

Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum: Budapesten, az Országház épületével szemben található az V. kerületi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek