hirdetes

A világtörténelem leghíresebb idézetei, amiket rosszul ismerünk

VN
A világtörténelem leghíresebb idézetei

"Ha nincs kenyér, egyenek kalácsot"

Valaki nevetségesnek tartja ezt a kifejezést, pedig nem is olyan földtől elrugaszkodott, ugyanis Marie Antoinette uralkodása idején ugyanis olyan törvény volt érvényben, hogy a pékeknek, ha kifogytak az olcsó kenyérből, a finomabb péktermékeket, mint a kalács is volt, olcsóbban kellett adniuk. Marie Antoinette azonban semmi ilyesmit nem mondott, a szavak Jean-Jacques Rousseau Vallomások c. művéből származnak, a filozófus csupán egy hercegné szájába adta e szavakat, azonban a forradalom utáni propaganda remekül kihasználta ezt. 

"Houston, baj van!"

Ez egyik leghíresebb szállóigével kapcsolatban is sajnos mondanunk kell egy-két dolgot, leginkább az igazat. A mondat 1970. április 13-án hangzott el, amikor is az Apollo 13 parancsnoka, James Lovell jelezte a floridai űrközpontnak, hogy a Földtől 320 ezer kilométer távolságban lévő űrhajóban felrobbant egy oxigéntartály, valamint az energiaellátó rendszer is teljesen működésképtelenné vált, az Apollo-13 pedig magatehetetlenül sodródott az űrben. A Holdra szállásról ezt követően már szó sem lehetett, de legalább a három űrhajós sikeresen hazatérhetett, mi pedig bármilyen problémánk van lelkesen skandálhatjuk, hogy "Houston, baj van!" Ha ezt mondták volna…. Az igazság az, hogy csupán az ennek emléket állító hollywoodi filmben mondták ezt, eredetileg ez hangzott el: „Houston, we’ve had a problem here.”, azaz: "Houston, volt egy problémánk!"

hirdetes

"Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek"

hirdetes

De mi lehet a baj a másik űrutazós híres mondással, amit szintén mindenki fejből fúj? Mégsem ezt mondta volna Armstrong abban a híres pillanatban? Az igazság az, hogy csak majdnem ezt mondta. "That's one small step for a man; one giant leap for mankind"- angolul a mondtat, amivel csak annyi a probléma, hogy a felvételen nem hallatszódik az „a” névelő, amivel a mondat eleji egy ember kifejezés is emberiséget jelenteni, a nyelvtani szabályok alapján, de nyilván itt nem erről volt szó. Plusz érdekesség: néhány évvel ezelőtt az űrhajós legenda öccse elmondta, hogy ez nem es spontán mondat volt báttya részéről, ahogyan ő ezt állította, hanem hónapokig gondolkodott rajta. 
 

Forrás: Fotó: Fortepan/ Magyar Rendőr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vágó István

Vágó István:  Vágó István kvízprofesszor, az egyik leghíresebb magyar tv-s... Tovább

Hősök tere

Hősök tere: Budapest legnagyobb és legszebb tere, melyet miden évszakban turisták hada száll... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar történelem Magyarország Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!