hirdetes

A világtörténelem leghíresebb idézetei, amiket rosszul ismerünk

VN
Frissítve: 2024.03.19
Frissítette: ZH

Híres szállóigék, velős mondatok, amiket szeretünk bizonyos időkben, bizonyos szituációkban újra, meg újra felhasználni. Egyszerű, de annál nagyszerűbb mondatok, amiknek zsenialitásuk éppen egyszerűségükben rejlik. Csak egy baj van velük, rosszul ismerjük őket! Te is használtad már a "Houston, baj van!" kifejezést, vagy éppen a "Te is, Brutus?" kifejezést? Akkor most jól figyelj, mert olyan dolgokat mesélünk többek között ezekről a híres idézetekről is, amiket nem biztos, hogy tudtál!

A világtörténelem leghíresebb idézetei

"Te is, Brutus?"

Et tu, Brute? mondta kétségbeesett Julius Caesar. Vagy mégsem? "Te is fiam, Brutus?" formában híresült el ez a tényleg elég népszerű történelmi szállóige, ami a világtörténelem egy fontos fordulópontján hangzott el, és sok-sok többletjelentéssel bír, vagyis a történelemkönyvekben ezt lehet olvasni. De lehet, hogy nem is így volt? Sajnos a történelem egy olyan műfaj, hogy sok-sok mindent ki lehet deríteni róla, vannak ilyen-olyan írásos anyagok, és más emlékek, amik segíthetnek ebben, de sajnos nem voltunk ott, se te, se én, sőt senki, aki még ma is élne, ezért 100%-os biztonsággal nehéz bármit is kijelenteni. Suetonius és Plutarkhosz is azt állította, hogy Ceasar semmit nem mondott a merénylet idején, a történészek arra következtetnek, hogy valószínűleg csupán Shakespeare műve nyomán terjedt el a köztudatban.

hirdetes

"Először semmibe vesznek, utána nevetnek rajtad, majd harcolnak ellened, ám végül nyersz!"

Ki mondta ezt a híres idézetet, amit a mai napig szinte mindenféle motivációs tréning alkalmával elővesznek, számtalan motivációs oldalon lehet olvasni, sőt megannyi könyvben is ott a lenyomata? Mahatma Gandhi neve szokott virítani a macskaköröm között, de gondolom sejted, hogy van itt is egy de. Történészek szerint, bár valóban illik az indiai békeharcoshoz ez a stilisztika, mondanivaló, és úgy egészében az idézet, mégsem tőle származik. Történészek szerint Nicholas Klein szakszervezeti vezető 1914-es beszédében hangozhatott el, amelyet 1914-ben az amerikai Amalgamated ruhagyár dolgozóinak intézett, s teljes egészében így szólt: "Először semmibe vesznek. Aztán nevetségessé válsz.  Majd támadnak és meg akarnak égetni. Ám végül emléket építenek neked."

hirdetes

"Egy ember halála tragédia, milliók halála statisztika"

Már vágod is rá, hogy Sztálin, igaz? Ellenben semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy a valóban véreskezű diktátor valaha ilyet mondott volna, azonban hasonló sorok több íróhoz is köthetőek, köztük Kurt Tucholsky német szatirikushoz, aki a weimari köztársaság egyik legharciasabb szószólója volt.

Hogyan hangzott a "Houston, baj van!", vagy miért mondta azt a híres mondatot a Holdra szálláskor Armstrong, lapozz, és többek között ezeket is megtudhatod!
 

Forrás: Fotó: Fortepan/ Magyar Rendőr

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása

KRESZ: A KRESZ mozaikszó a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása rövidítése.... Tovább

Fröccs ital

Fröccs: Hungarikum. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alkoholos ital, mely lassan 200 éve... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar történelem Magyarország Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!