hirdetes

Amiről senki nem beszél: egy magyar építész tervezte New York ikonikus tornyait

ZH

Te is láttad már és én is láttam már azokat a legendás New Yorki tornyokat, amikről most szó lesz. Na nem New Yorkban, de a New Yorki sikerfilmekben biztosan, hiszen sorra feltüntek bizony. Ugyanis a nagy mester Róth Imre az amerikai filmekben oly sokszor feltűnő Central Park környékén is több épületet tervezett.

Magyar New Yorki tornyok

Róth Imre a híres építész

Amikor azt mondom, hogy híres, akkor arra gondolok, hogy híres a tengerentúlon. Mert bizony ez a magyar származású építész ott nagyon nagy hírnévre tett szert, nem hiába. Szó szerint ikonikus épületek állnak mögötte. Sajnos hazáig már nem igen jutott el a híre, így sokan nincsenek tisztában vele, mikor a tv előtt ülve egy-egy nagy sikerű filmet néznek, hogy több magyar vonatkoztatása van, mint hinnék. „Emery Roth, születési nevén Róth Imre (Gálszécs, 1871. – New York, 1948. augusztus 20.) magyarországi zsidó származású amerikai építész, New York meghatározó lakóépületeinek, hoteleinek, felhőkarcolóinak tervezője. Az 1920-30-as években Beaux-Arts és art déco stílusokban alkotott. Legismertebb épületei közé sorolható a Beresford ház, a San Remo ház, vagy a Ritz torony.”- olvasható a wikipédián. Ezek a nevek ismerősen csengenek? Nem is csenghetnek máshogyan, mert igen, New York ikonikus épületeiről beszélünk, amik mai napig a legismertebb New Yorki épületek közé tartoznak, és igazán New Yorkivá varázsolják a látképet. 

hirdetes

Hogyan került a tengerentúlra?

hirdetes

A történet mesébe illő? Mindenki döntse el maga! Róth Imre egy, az Osztrák–Magyar Monarchia területén lévő településen, nevezetesen a Zemplén megyei Gálszécsen született 1871-ben, zsidó család gyermekeként. Nyolcan voltak testvérek, ami akkoriban nem volt rendhagyó, szülei a helyi vendéglő tulajdonosaiként jómódúak voltak, ám történt egy tragédia, elhunyt a családfő.  Apja korai halála után pedig a család sajnos nagyon elszegényedett, ezért a 13 éves Imrét Amerikába küldték egy Chicagóban már letelepedett ismerősükre bízva. Innen indult el csak igazán a történet, ami sikertörténet ugyan, de nem olyan meseszerű, ugyanis a fiatal Imrének egyedül kellett boldogulni a nagyvárosban, láthatjuk, jól helyt állt, de nem volt ez azért annyira egyszerű. 
 

Hogyan alakult a karrierje, pontosan mely épületeket, felhőkarcolókat tervezte, van köze a legendás ikertornyokhoz is? Lapozz és mutatjuk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1956. november

1956. november 4: nemzeti gyásznapunk, ugyanis ezen a napon vonult be országunkba a szovjet... Tovább

Habsburg ház

Habsburg ház: uralkodóház, mely az utolsó magyar királyt is adta. Őket a történelem Európa... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Külföld Magyarság Regény Történelem
X
Kövess minket facebookon!