hirdetes

Amiről senki nem beszél: egy magyar építész tervezte New York ikonikus tornyait

Magyar New Yorki tornyok

Róth Imre karrierje

A nagyvárosba, a legnagyobb városba érkezve hivatását egy építésziroda tanoncaként találta meg, majd később a Burnham & Root alkalmazásában a Chicagói világvásár építészei közé került műszaki rajzolóként, ez nem kis dolog. Daniel H. Burnham és John W. Root ugyanis Chicago legkiválóbb építészei közé tartoztak, és e nagyszabású munka révén Róthnak lehetősége nyílt megcsillogtatni tehetségét, hogy mire képes, és olyan a szakmában elismert, hatalmas nevekkel találkozhatott, mint Richard M. Hunt, aki az amerikai építészet dékánja, és aki fel is ismerte a fiatal tehetséget és helyet biztosított neki az irodájában. Innen pedig csak felelfelé vezetett az út. Első munkája a kedvelt New York-i magyar étterem, a Cafe Boulevard áttervezése volt. De ahogyan nőtt a hírneve, Róth lakóházak és hotelek tervezésére kezdett összpontosítani. Egyik legkorábbi ilyen jellegű munkája a Hotel Belleclaire 1903-ból, mely acél vázszerkezetével és 10 emeletével már felhőkarcolónak tekinthető.

hirdetes

Karrierje csúcsán

Az igazi áttörést azonban a legendás Ritz Hotel jelentette. 1925-ben épült meg az épület, ez pedig végleg megszilárdította a karrierjét a szakmában.  A 42 emeletes épület volt ugyanis az első felhőkarcoló, amely lakóháznak épült, ráadásul akkoriban a legmagasabb ilyen épületnek számított. Óriás lakosztályaival és luxusával a Ritz Tower a gazdag New York valóságos szimbólumává vált. Azonban Róth fő művének inkább a Beresford ház tekinthető, mely a Central Park nyugati részének közelében található. Az épület 1929-ben készült el tégla, mészkő, és terrakotta burkolattal, késői reneszánszt idéző szobrokkal díszítve. Róth személyes kedvence a Central Park nyugati épületei közül a San Remo ház 1930-ból. New York első ikertornyos épülete, mely olasz reneszánsz stílusban ábrázolja a magas lakóház formát. Ez az az épület, amit biztosan mindenki ismer. Nemcsak luxusépületeket épített, hanem lakóházakat és templomokat is, nevéhez fűződik a First Hungarian Reformed Church, ami sok jellegzetes magyar népi jegyet is hordoz

hirdetes

Az egész cikk olvasása közben az járt a fejedben, hogy miért nincs köze a legendás ikertornyokhoz, a World Trade centerhez? Hát van! Róth Imre halála után fiai továbbvitték a céget Emery Roth & Sons néven. Olyan épületek köthetők a nevükhöz, mint a General Motors Building, a World Trade Center, vagy a Citigroup Center.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tagore sétány

Tagore sétány: Balatonfüred leghíresebb része, évente sok százezer turista látogatja meg.... Tovább

Bodrogzug

Bodrogzug: A Tisza és a Bodrog által közrefogott ártéri síkság, amely rendszeresen víz alá... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Külföld Magyarság Regény Történelem
X
Kövess minket facebookon!