hirdetes

A rovarevésé a jövő – Csak így élhetjük túl!

Sz.F.
Az embereket csak a rovarevés mentheti meg

A rovarevés védi a környezetet

Számos országban – Ázsia, Afrika és Dél-Amerika nemzeteiben – számít mindennaposnak a rovarevés, jelenleg több mint kétmilliárd ember fogyasztja csemegeként például a sáskákat, hernyókat és a többi rovart. Csak és kizárólag a nyugati kultúra fóbiája a rovarevés, de ez is egyre jobban csökken, az USA-ban találkozhatunk már olyan éttermekkel, ahol többek között rántott selyemhernyót rendelhetünk. Nem beszélnek róla sokan, attól még tény: a szarvasmarhák tenyésztése hatalmas mértékben növeli a légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok, elsősorban a metán mennyiségét.

És ehhez még hozzájön az is, hogy a növekvő húsfogyasztás kielégítése végett folyamatosan emésztik fel a földterületeket az állattenyésztéssel foglalkozók. Ezzel szemben viszont a lisztkukac-, és tücsöktenyésztés tízszer kevesebb káros anyagot termel, és jóval kisebb terület szükséges hozzá. Már 2017-ben is készült egy tanulmány, ami megmutatta, hogy ha a világ húsfogyasztásának felét rovarokkal helyettesítenénk, akkor a mezőgazdaságra használt földterületek száma harmadával csökkenne, illetve a levegőbe is sokkal kevesebb káros gáz kerülne.

hirdetes

Ráadásul ott van még a laboratóriumokban készült rovarhús, ami elméletileg működőképes. A tudósok képesek lehetnek arra, hogy sejteket nyerjenek ki az élő rovarokból, és azokból mesterséges úton állítsák elő a fogyasztásra szánt részeket – ezzel a módszerrel még csak megölni sem kellene a rovarokat ahhoz, hogy ételt kapjunk. 

A rovarevés jótékony hatású

Már kísérletekkel is bizonyították, hogy a rovarevésnek számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre. Ez azért van, mert az ehető rovarok húsa tele van hasznos anyagokkal, fehérjével, rostokkal, aminosavakkal és nem utolsósorban vitaminokkal. A tücsökliszt például segíti a jótékony bélbaktériumok kialakulását, és csökkenti a gyulladásos bélbetegségek kockázatát. 

hirdetes

Lehetnek veszélyei a rovarevésnek

A szakemberek hozzátették azt is, hogy többféle veszéllyel járhat a rovarevés: többen allergiásak lehetnek, mások nem fogják tudni megemészteni a bogarak páncélját alkotó kitint, de a rossz körülmények között tartott rovarok megfertőzhetik az embereket káros baktériumokkal, gombákkal és más élősködőkkel. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő, egy biztos, valamit tennünk kell, hogy túléljünk…

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Árpád híd

Árpád híd: Budapest főhídjainak egyike. Az Árpád híd Budapest egyik közúti Duna-hídja... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek