hirdetes

Rubik Ernő kockája: több mint egy fejtörő

SZ.F.

Hogyan vált Rubik Ernő szerény kockája egy magyar geometriai fejtörőből a világ egyik legnépszerűbb kulturális jelenségévé, amelyet az egész bolygón bárki azonnal felismer?

A világhírű Rubik-kocka

Ki tudod rakni te is a Rubik kockát?

Eddigi szavazatok száma: 236

Igen (42%)
Nem (57%)

A szavazás lezárult.

A leegyszerűsített designú, nehezen kategorizálható kis kocka egy elegánsan szimpla belső szerkezetet rejt magában, amely 43 252 003 274 489 856 000 (több mint 43 trillió, azaz 4,3x10 a kilencediken) állást tesz lehetővé. Ilyen kulturális erővel bír Rubik Ernő apró többszínű találmánya, amely a New York-i Modern Művészeti Múzeum kollekciójának állandó darabjává vált, emellett pedig az egyik legfelismerhetőbb és legnépszerűbb játék is az egész világon.

A legendás kocka feltalálója, Rubik Ernő egy budapesti magyar építész volt, aki 1974-ben állt elő a játék alapötletével. A kocka egy építészeti probléma megoldásának céljából jött létre – Rubik éppen egy olyan szerkezeten dolgozott, amellyel lehetséges lett volna apró fakockákat egymáshoz rögzíteni anélkül, hogy azok szétestek volna.

Miután sikerült szerkezetileg kiviteleznie a tervet 26 kockával, minden kocka oldalára színes papírt ragasztott, és elkezdte forgatni azokat. Egy hónapnyi tekergetés és forgatást követően végül minden színt egy külön oldalra került. Itt kezdődött a Rubik-kocka világméretű szenzációja. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes
A világhírű Rubik-kocka

Rubik elegáns megoldása az akkoriban szovjet hatalom alatt álló keleti blokkból is kitört, hogy az egész világot meghódíthassa. 1977-ben aztán – három évvel a prototípus elkészítése után – megkezdődött a játék tömeggyártása. A kocka eredetileg „bűvös kockaként” volt ismert, 1980-tól azonban hivatalosan is Rubik-kocka néven emlegették, ekkor nevezték el ugyanis feltalálójáról.

Azóta a Rubik-kocka egy globális kulturális jelképpé nőtte ki magát, miközben számtalan kultúra képviselői forgatgatták az apró játékszert. Az első hivatalos világbajnokságot 1982-ben tartották, Budapesten. A feladvány megfejtésének (a kocka kirakásának) azóta több más-más jellegű versenyt is szenteltek, például a kocka kirakása bekötött szemmel, bekötött szemes csapatokkal, egy kézzel, a lehető legkevesebb mozdulattal és még sok hasonló is. A 3x3x3-as klasszikus kocka kirakásának világrekordja jelenleg 4,73 másodperc, amelyet Feliks Zemdegs állított fel 2016-ban.

hirdetes

 

A világhírű Rubik-kocka

A Rubik-kocka mindemellett átlépte a játékok, a művészet és a design között álló határokat is. Nem csak a New York-i Modern Művészeti Múzeumban, Amerika – és a világ – legkiemelkedőbb modern művészeti galériájában kapott helyet, de sokak számára a művészeti önkifejezés egyik eszközévé is vált. Pete Facteau és más művészek is óriási képpontokból összeálló mozaikokat készítettek, amelyek gondosan elrendezett Rubik-kockákból jöttek létre, és egész falnyi méretűek.

A kocka 2014-ben ünnepelte 40. évfordulóját, ezt pedig sok helyen méltóan meg is ünnepelték. A New Jersey-i Liberty Science Center a magyar kormánnyal és a Google Creative Labbal együttműködve rendezte meg a kocka kulturális befolyását szemléltető interaktív kiállítást „Túl a Rubik-kockán” néven.

Íme, Pete Fecteau Rubik-kockákból készült alkotása, amely Martin Luther King, Jr. portréit ábrázolja: 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Puliszka

Puliszka:  A puliszka kukoricalisztből készült kásás étel. Az étel neve a 17.... Tovább

Knézy Jenő

Knézy Jenő: Knézy Jenő magyar sportújságíró és sportriporter. A leghíresebb magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Retró