hirdetes

Újabb világjárvány fenyeget – Emberekre is fertőző sertésinfluenza-vírus jelent meg Kínában

B. Á.

Még le sem csengett a koronavírus-járvány, máris újra van mitől félnünk. Kínában egy új sertésinfluenza-vírust mutattak ki, ami képes embereket is megfertőzni, nézzük a részleteket! 

Újabb világjárvány fenyeget – Emberekre is fertőző sertésinfluenza-vírus jelent meg Kínában

A 2009-es sertésinfluenza-vírus 

A 2009-es influenzapandémia olyan világméretű járvány, amelyet a H1N1/09 pandemikus vírus, egy A típusú, H1N1 altípusú, sertés eredetű új törzs okozott. A 2009 áprilisában felfedezett vírus sertésinfluenza, madárinfluenza és emberi influenza génjeit egyaránt tartalmazza. Magyarországon a pandémia 2010. január 18-áig 1915 megerősített esetet okozott, az új vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma ugyaneddig az időpontig 70 volt. 

A járvány a mexikói Veracruzban kezdődött, hónapokkal azelőtt, hogy hivatalosan hírt adtak róla. A vírus terjedését akadályozandó a mexikói kormány bezáratta a főváros, Mexikóváros közösségi helyeinek jó részét. A vírus azonban továbbterjedt, Mexikón kívül is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009 júniusában abbahagyta az esetek számlálását és pandémiának nyilvánította a járványt. 

Bár a fertőzöttek jó része enyhe betegségen ment keresztül, egyesek komolyan megbetegedtek és közülük sokan meghaltak. Az enyhébb tünetek a láz, torokfájás, köhögés, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, émelygés, hányás, hasmenés. Komolyabb megbetegedéssel fenyegetettek az asztmások, a cukorbetegek, az elhízottak, a szívbetegek, a legyengült immunrendszerűek, az idegrendszeri bajokkal küzdő gyermekek és a várandós kismamák. Rajtuk kívül a vírus a korábban teljesen egészségesek kis részének is tüdőgyulladást vagy heveny légzési elégtelenségi tünetegyüttest (acute respiratory distress syndrome, ARDS) okoz. A súlyosabb tünetek maradandó tüdőkárosodást, illetve halált is okozhatnak. 

hirdetes

Hasonlóan más influenzavírusokhoz, a 2009-es pandémia vírusa is tipikusan cseppfertőzéssel terjed. A tünetek általában 4-6 napig tartanak. A fertőzésveszély csökkenthető, ha otthonmaradunk, elkerülve a közösségi helyeket. A súlyosabb tüneteket mutató embereken, a kockázati csoportok tagjain segíthetnek az antivirális szerek, az oszeltamivir vagy a zanamivir. 

2010. január 3-áig a WHO 12 800 megerősített halálesetet tartott nyilván. Ez csak az állami hivatalok jelentette megerősített esetek száma, a WHO szerint a valós szám kétségkívül magasabb. Az Amerikai Járványügyi Ellenőrző és Megelőző Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) becslése szerint csak az USA-ban 9820 ember halálát okozta már november 14-éig az új influenzavírus. 

hirdetes

A vírust korábban elterjedten, de pontatlanul sertésinfluenza néven emlegették, ez ellen azonban hivatalok és a sertéstenyésztő-szervezetek tiltakoztak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) H1N1/09 pandemikus vírusnak (angolul pandemic H1N1/09 virus) nevezi, az amerikai CDC „új influenza A (H1N1)”, illetve „2009-es H1N1-influenza” neveken emlegeti, a magyar Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján a „Influenza A(H1N1)v” név szerepel, és még számos más névváltozat forog a világban (mint mexikói vírus stb). (Wikipédia) Most pedig nézzük, mit kell tudni a Kínában felbukkanó sertésinfluenza-vírusról, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Ipoly

Ipoly: A nagy magyarországi folyók egyike. Az Ipoly egy folyó Szlovákiában és Magyarországon,... Tovább

Főzés

A főzés egy olyan konyhatechnológiai hőközlési művelet, melynek során az... Tovább

Tovább a lexikonra