hirdetes

Újabb világjárvány fenyeget – Emberekre is fertőző sertésinfluenza-vírus jelent meg Kínában

B. Á.
Újabb világjárvány fenyeget – Emberekre is fertőző sertésinfluenza-vírus jelent meg Kínában

G4 vírus, ami emberre is veszélyes

Emberre is veszélyes sertésinfluenza-változatot azonosítottak kínai kutatók – a 2009-es, előző oldalunkon bemutatott sertésinfluenza-vírusjárványért a H1N1 törzs volt a felelős, a most azonosított G4 vírus pedig ugyanebbe a törzsbe tartozik. 

Hétfőn került nyilvánosság elé a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ, valamint kínai egyetemek kutatói által készített tanulmány, amiben az szerepel, hogy nagyméretű alkalmazkodásra is képes az újonnan felfedezett sertésinfluenza-vírus. Ez pedig nagyon rossz hír, ugyanis így lehetővé válik, hogy a későbbiekben embereket is megfertőzzön. 

2011 és 2018 között tartottak a vizsgálatok, melynek során 30 000 sertésből vettek mintát, 10 kínai tartomány állatkórházaiban, valamint vágóhídjain. Összesen 179 esetben izoláltak sertésinfluenza-vírust. Sajnos a rossz az, hogy a G4-et mutatták ki a legtöbb esetben, a kutatók véleménye szerint 2016 óta ez a domináns az állományban. 

hirdetes

A kórral az emberekhez hasonló tüneteket mutató vadászgörényeket fertőztek meg, ez alapján jutottak arra az elméletre, hogy az új sertésinfluenza-vírus rendkívül fertőző, az emberi sejtekben képes replikálódni. Ráadásul a vadászgörényeknél súlyosabb tünetek is jelentkeztek, mint más vírus esetében. 

Emberre is veszélyes az új sertésinfluenza-vírus

Az is kiderült, hogy a sertésinfluenza-vírus képes megfertőzni az embereket. A vágóhídon dolgozó emberek esetében elvégeztek antitest-vizsgálatot, ez alapaján tízből egy dolgozó már átesett a betegségen. További tesztek pedig azt a megállapítást hozták, hogy a lakosság 4,4 százaléka már át is eshetett a betegségen. Egyelőre még kérdés, hogy emberről emberre is terjed-e a sertésinfluenza-vírus, vagy csak közvetlenül sertésekről kerül(t) át az emberekre. 

hirdetes

A védőoltások

2009-ben elkészültek a védőoltások, amiket alkalmaznak is, az új sertésinfluenza-vírus ellen viszont nem nyújtanak védettséget. Jó hír lehet, hogy lehet ezeket a védőoltásokat úgy módosítani, hogy védjenek az új törzs ellen is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Európai Unió

Európai Unió: Az Európai Unió (jelenleg még) 28 tagállamból álló gazdasági és politikai... Tovább

Március 15

Március 15: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének... Tovább

Tovább a lexikonra