notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A nyolcfázisú modell a gyakorlatban!

hirdetes

A sikeres tárgyalás kulcsa

cs
eredményes tárgyalás lépésről lépésre

Megfelelő légkörteremtés

Hiába a tökéletes helyszín vagy a szinte már visszautasíthatatlan ajánlat, ha morcosan, ápolatlanul érkezünk a megbeszélésre nem keltünk jó benyomást a másik félben. Ez a kulcsszó; a jó benyomás.

Miért is hívnánk a partnert étterembe és dolgoznánk ki kommunikációs stratégiát, ha nem azért, hogy lenyűgözzük? Ehhez pedig a megfelelő megjelenés és illemtan, az időben történő érkezés és a testbeszéd is mind-mind hozzátartozik. Ezekből ugyanis a meghívott már a tárgyalás kezdete előtt azt a következtetést fogja levonni, hogy egy hozzáértő partnerrel van dolga.

 

Aktív ráhatás és bizalomkeltés a másik félben

Mivel minden üzlet alapköve a bizalomkeltés, ezért nagyon fontos, hogy bármennyire is rossz passzban vagyunk, ezt ne tudassuk a másikkal! Hogyan is építhető ki a bizalom? Mivel biztosítottuk a megfelelő környezetet, felkészülten és megfelelő öltözetben, ápoltan várjuk az illetőt ezért mondhatni, eljutottunk a bizalom képzeletbeli lépcsőjének első fokáig.

hirdetes

Ha szeretnénk oldani a hangulatot, akkor ne kezdjünk el haverkodni, pusztán tegyünk fel néhány a találkozó tárgyához nem kapcsolódó, személyes jellegű kérdést (nem túlságosan személyeset), mint például, hogy könnyen megtalálta-e az éttermet/irodát?

Mikor végül helyet foglalunk és elkezdjük boncolgatni találkozásunk fő okát, akkor ne essünk abba a hibába, hogy nem hagyjuk a partnert reflektálni az adott kérdésekre! Engedjük meg neki, hogy kifejtse ő is gondolatait (persze mindezt úgy, hogy mi is el tudjuk mondani észrevételeinket). A bizalomépítés egyik alapeleme az értő figyelem, azaz amikor érdeklődve hallgatjuk partnerünket. Amikor nem kezdünk el babrálni a papírokkal, nem sürgetjük őt a válaszadással, nem lépünk fel ellene támadólag, és végképp a telefonunkat nem nyomogatjuk mondandója kifejtése (és az egész tárgyalás ideje) alatt!

hirdetes

Ezzel a másik számára egyértelművé tesszük, hogy mennyire fontosnak tartjuk a véleményét, és ha azt látja rajtunk, hogy javaslatain elgondolkozunk, sőt még érdeklődő kérdéseket is teszünk fel, akkor érezni fogja, hogy nem csupán a saját akaratunkat kívánjuk érvényesíteni az ő elnyomása által.

Ez a módszer tökéletesen alkalmazható a meggyőzésre is, hiszen megfelelő érvek felsorakoztatásával, s azoknak megindoklásával képesek vagyunk átvenni a beszélgetés vezérfonalát, s így egy kis rávezetéssel abban a hitben, hogy partnerünk javaslatát fogadjuk el, úgy érvényesíthetjük saját célunkat, hogy mindez rejtve marad.

Még nem értünk a végére, tartsanak velünk a következő oldalon is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
233 329
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 726 901

Szótár

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park: A Nemzeti Park, mely egyszerre szerepel az UNESCO listáján Természeti... Tovább

Hungarikumok

Hungarikumok: azokat a dolgokat, tárgyakat, használati és élvezeti cikkeket szoktuk ezzel a... Tovább

Tovább a lexikonra