hirdetes

A sikeres tárgyalás kulcsa

cs
eredményes tárgyalás lépésről lépésre

Elfogadtatás – Lezárás

Ezt a két fázist az előző kettőhöz hasonlóan szintén együtt tárgyalnánk ki. Az elfogadtatás szintén fontos pontja a tárgyalásnak, ebben a fázisban összegezzük a tárgyalás során elhangzottakat és véglegesítjük a döntést. Ezt rövid, tömör mondatokban fogalmazzuk meg érvekkel és ellenérvekkel alátámasztva, s ezt a végleges formát vessük papírra!

Sajnálatos módon manapság már nem elegendő egy kézfogás, hiszen egy be nem tartott megállapodás esetén annak megtörténte a későbbiekben már nem bizonyítható, így amennyiben a helyszínen nem is kerül sor a konkrét szerződés aláírására, az előszerződés megkötését (amely biztosíték arra, hogy szerződést fogunk kötni egymással) ne felejtsük el!

hirdetes

A tárgyalás annak megkezdéséhez hasonlóan egy semleges témával végződjön, amely lehetővé teszi, hogy barátságos hangulatban váljunk el egymástól!

hirdetes

Utógondozás

Mikor búcsút vettünk egymástól, visszaérkezvén az irodába fontos, hogy - ha tehetjük - azonnal írjuk le az impressziókat, elemezzük ki a tárgyalást és egyeztessük még egyszer az előre kidolgozott tervünkkel! Rögzítsük az elvégzendő feladatokat és készítsünk emlékeztetőket, ha szükséges! Nagyon vigyázzunk arra, hogy amennyiben megígértük a partnernek, hogy eljuttatunk számára egy dolgot, akkor ne csússzunk ki a határidőből, sőt jó pont jár megítélésünkben, ha még a vállalt időpont előtt továbbítjuk számára a kért anyagokat.

Végezetül azt javasolnánk a tárgyalással és az üzleti élettel kapcsolatban úgy általánosságban is, hogy soha ne essünk abba a hibába, hogy tiszteletlenül nyilvánulunk meg partnerünkkel szemben! Nézeteltérések mindig előfordulhatnak, de minden helyzetet lehet kulturáltan kezelni, még abban az esetben is, ha a másik fél esetleg ettől eltérő technikát alkalmaz. Mindig gondoljunk arra, hogy megnyilvánulásaink minket minősítenek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Anjou ház

Anjou ház: Az Anjou-ház mindig a Franciaország északnyugati részén elterülő Anjou... Tovább

Márai Sándor

Márai Sándor, eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik magyar író, költő,... Tovább

Tovább a lexikonra