notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A nyolcfázisú modell a gyakorlatban!

hirdetes

A sikeres tárgyalás kulcsa

cs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

eredményes tárgyalás lépésről lépésre

Elfogadtatás – Lezárás

 

Ezt a két fázist az előző kettőhöz hasonlóan szintén együtt tárgyalnánk ki. Az elfogadtatás szintén fontos pontja a tárgyalásnak, ebben a fázisban összegezzük a tárgyalás során elhangzottakat és véglegesítjük a döntést. Ezt rövid, tömör mondatokban fogalmazzuk meg érvekkel és ellenérvekkel alátámasztva, s ezt a végleges formát vessük papírra!

 

Sajnálatos módon manapság már nem elegendő egy kézfogás, hiszen egy be nem tartott megállapodás esetén annak megtörténte a későbbiekben már nem bizonyítható, így amennyiben a helyszínen nem is kerül sor a konkrét szerződés aláírására, az előszerződés megkötését (amely biztosíték arra, hogy szerződést fogunk kötni egymással) ne felejtsük el!

hirdetes

 

A tárgyalás annak megkezdéséhez hasonlóan egy semleges témával végződjön, amely lehetővé teszi, hogy barátságos hangulatban váljunk el egymástól!

 

 

Utógondozás

 

Mikor búcsút vettünk egymástól, visszaérkezvén az irodába fontos, hogy - ha tehetjük - azonnal írjuk le az impressziókat, elemezzük ki a tárgyalást és egyeztessük még egyszer az előre kidolgozott tervünkkel! Rögzítsük az elvégzendő feladatokat és készítsünk emlékeztetőket, ha szükséges! Nagyon vigyázzunk arra, hogy amennyiben megígértük a partnernek, hogy eljuttatunk számára egy dolgot, akkor ne csússzunk ki a határidőből, sőt jó pont jár megítélésünkben, ha még a vállalt időpont előtt továbbítjuk számára a kért anyagokat.

 

 

Végezetül azt javasolnánk a tárgyalással és az üzleti élettel kapcsolatban úgy általánosságban is, hogy soha ne essünk abba a hibába, hogy tiszteletlenül nyilvánulunk meg partnerünkkel szemben! Nézeteltérések mindig előfordulhatnak, de minden helyzetet lehet kulturáltan kezelni, még abban az esetben is, ha a másik fél esetleg ettől eltérő technikát alkalmaz. Mindig gondoljunk arra, hogy megnyilvánulásaink minket minősítenek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
158 736
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
352 938
Közösség

Szótár

Neumann János

Neumann János: a számítógép atyja. Neumann nem csak a matematikában, hanem számos más... Tovább

Nagyerdő

A debreceniek egyik legkedveltebb helyéről van szó személyében. A debreceni Nagyerdő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 122

Átlagos értékelés: 5.0