hirdetes

Ahova érdemes ellátogatnia mindenkinek – Hazánk legtisztább levegőjű települése

Sz.F., ZH
Hazánk legtisztább levegőjű települése

A kutatóterület kapcsolata az ILTER (International Long-Term Ecological Research) hálózattal 1993-ban vált intenzívebbé, amikor J. Gosz, az ILTER akkori vezetője látogatást tett a Síkfőkúti erdő kutatóterületén. A Kiskun LTER Project-tel (vezetője: Kovács Láng Edit) és a Balaton Project-tel (vezetője: Herodek Sándor) létrehozták a hazai LTER hálózatot és bekapcsolódtak a nemzetközi ILTER, valamint a GTOS (Global Terrestrial Observing System) hálózatba is.

A Budapesten 1999. június 22-25. között megrendezett 2. regionális ILTER Workshop-on a kongresszus külföldi résztvevői közül 15-en, köztük amerikai kutatók is megtekintették a Síkfőkút Project-et. Látogatásuk alkalmával - megismerve az ott folyó avarbomlással kapcsolatos kutatásokat - az amerikai kutatók javasolták a Síkfőkút Project avarlebomlással kapcsolatos vizsgálatainak az U.S. LTER DIRT (Detritus Input and Removal Treatment) projectbe való bevonását.

hirdetes

A közös kutatás előkészítését mintegy 2 éves munka előzte meg. A szorosabb együttműködés kialakítása érdekében az amerikai kutatókkal 2000-ben közös pályázatot nyújtottak be, így lehetővé vált, hogy 2000 őszén amerikai kutatók személyes részvétele és irányítása mellett a Síkfőkút Projecten létrehozhatták a DIRT hosszú távú talajvizsgálati kísérleti parcellákat.

hirdetes

A kapcsolat intenzitását mutatja, hogy jelenleg is több nemzetközi kutatócsoporttal, kutatóhálózattal (ILTER, DIRT, ENFORS, ALTERNET) állnak kapcsolatban, akikkel a közös munka folyamán alkalmazott módszerek beállítását, vizsgálatokat és felméréseket végeznek, eredményeik egyeztetését, összehasonlítását végzik, valamint nemzetközi konferenciákon közösen vesznek részt.

A fotókat Szinok Gábor készítette.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nádasdy-kastély

  Nádasdy-kastély: Az egyik legszebb megmaradt magyar kastély manapság. A... Tovább

Sopron Óvárosa

  Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Változatos természeti adottságai,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!