hirdetes

Rádiózni Sokol? Ismerd meg Te is a róla szóló legendákat

TK, ZH
A Sokol rádió

Szinte töretlen népszerűségét az is mutatja, hogy a mai napig találkozhatunk internetes fórumokon, aukciós oldalakon olyan darabokkal, amik már több mint 30 éves példánynak számítanak, de ezzel szemben kifogástalanul működnek! A legtöbbhöz hihetetlen, de még a barna vagy fekete bőrtok is megvásárolható. Egyes portálokon megemlítenek vörös színű tokkal rendelkező példányt is, de ez csupán, vagy csak városi legenda, vagy esetleg nagyon minimális számban lehetett megvásárolni. De az is lehetséges, hogy valamilyen jubileumi kiadásról beszélhetünk ennek kapcsán.


A széria energiaellátásáról a már említett módon gondoskodtak – egy 9 Voltos elem biztosította a készülék működését, természetesen az akkumulátor és a hálózat mellett. Amennyiben pedig az energiaellátás szóba került, érdemes kiemelni egy sajátosságot, mely a magyarországi Sokol tulajdonosok körében volt elterjedt – a lelkes, kreatív rajongók leváltották a kisebb zsebtelepet két 4,5 Voltos, lapos elemre, melyet a készülék hátuljára gumiztak.

hirdetes


A típussorozat gyártását végül 1978-ban fejezte be a Moszkvai Rádiógyár, csupán 8 évig volt folyamatban a készülék előállítása. 


Beszélhetünk más típusokról is?


A híres 403-as sorozattal szinte teljesen párhuzamosan futott a már sokkal kisebb népszerűségnek örvendő 304-es széria, így mindössze három évig volt kapható – 1976-tól ’78-ig. Ez a modell már 10 tranzisztorral előállított rádió volt.

hirdetes


Ezután az utolsó Sokol termék a 407-es számmal teljesült be, melynek gyártását 1980-tól egészen 1989-is végezték. Népszerűségük ugyanakkor már csökkent, ennek oka az lehetett, hogy ebben az időszakban már kezdett a televízió szinte alap műszaki cikknek számítani a legtöbb hazai háztartásban - az egyre csökkenő érdeklődés végett pedig abbamaradt a zsebrádió forgalmazása.


A gyártott készülékek kapcsán, bár a 403-as széria fonódott össze a Sokol rádió márka nevével, mégis érdemes megemlíteni még a 2-es, a 4-es, a 308-as, valamint a 310-es modelleket is.

Kép forrása: Fortepan / Rádió és Televízió Újság

Neked volt ilyen rádiód?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Szent István-barlang

Szent István-barlang:  A Szent István-barlang fokozottan védett, cseppkövekben gazdag... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!