hirdetes

Rádiózni Sokol? Ismerd meg Te is a róla szóló legendákat

TK, ZH

Ez a rádió amennyire emblematikussá vált, éppen annyira kevés információt találhatunk meg róla – mostani cikkünkben nézzük végig, milyen legendák keringenek körülötte!

A Sokol rádió

A Sokol rádiók az egyik legemblematikusabb retró tárgyak közé tartoznak, mégis rendkívül kevés adat található meg róluk – amennyiben persze szeretnénk jobban megismerni történetét. Ezzel szemben ugyanakkor a Sokol, ráadásul a 403-as széria egy konkrét jelképpé nőte ki magát az évek során. Szuper kialakítása is hozzájárult rendkívüli népszerűségéhez, hiszen csatos, állítható szíja lehetőséget nyújtott könnyed szállításához, illetve több kiskaput is mutatott használata közbeni elhelyezésére – akár még a kerti munkák közben is fellógathattuk egy-egy fára, beltérben pedig a konyhaablak kilincse is biztosíthatta számára a tökéletes helyét.


Hogyan is kezdődött a Sokol népszerűsége?

hirdetes


Az első, akkor még szériaszám nélküli Sokol rádiókat 1963 – 1970 között kezdték el forgalmazni. Ekkor a Moszkvai Rádiógyár szinte öntötte magából ezeket az eszközöket, melyek legtöbb szériáját szerették az emberek. Az öntötte kifejezés pedig ebben az esetben egyáltalán nem túlzás! A gyár hozzávetőleg 10 millió darabot készített el ebből a 7 tranzisztoros, 2 hullámsávos zsebrádióból. Maga a szerkezet egy 9 Voltos elemről, saját tölthető akkumulátorról, valamint hálózatról volt üzemeltethető. Alaptartozékképp még emellett járt a készülékhez egy barna vagy fekete bőrtok, illetve természetesen az elhagyhatatlan fülhallgató is.

hirdetes


A 403-as széria


A Sokol rádió kapcsán a legtöbbünknek szinte biztos, hogy a 403-as széria fog eszébe jutni – hiszen ez a típusszámmal ellátott darab a későbbiekben rendkívüli népszerűséget vívott ki magának. Emiatt is hazánkban maga a Sokol név ezzel a készüléktípussal forrt össze a legjobban – pedig a hordozható zsebrádió elődjeihez köthetően, számukra is gyakorlatilag ugyanolyan elektromos és mechanikai felépítést biztosítottak. Gyártását 1972-ben kezdte meg a Moszkvai Rádiógyár.

Kép forrása: Fortepan / Rádió és Televízió Újság

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Alföldi kamillavirágzat

Alföldi kamillavirágzat: Hungarikum. Magyarországon a kamillát, mint gyógynövényt, először... Tovább

Vígszínház

Vígszínház: a legnagyobb múltú, legnépszerűbb budapesti színházak egyike. Három... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!