hirdetes

Megújult legkisebb történelmi borvidékünk őrzője: Átadták a Somlói várat

VN

Magyarország tele van szebbnél szebb helyekkel, izgalmas látványosságokkal, és akadnak azért bőven olyan szegletek is, ahol különösen illatos ételeket, mesés gasztronómiai kínálatot, és persze jobbnál jobb borokat lehet lelni. Egy ilyen hely a magányosan, a társaitól kissé messze álló Somló is, aminek most történelmi várainak falát felújították. Át is adták a felújított somlói várat; Magyarország legkisebb történelmi borvidékének erődítménye egy év alatt született újjá a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében több mint 310 millió forintból.
 

Átadták a Somlói várat

Somló és Somló vára

Sokan csak a Badacsonyt szokták emlegetni, ha Tanúhegyekről van szó, pedig a nevében is benne van, hogy hegyekről van szó, nem szabad megfeledkeznünk egyetlen tagjáról sem. Még a természet által legtávolabbra repített Somlóról sem. A Somló helyről egyébként itt írtunk egy nagyon részletes élménybeszámolós tudnivalós képes cikket. De beszéljünk most inkább kicsit  a várról! Somló vára az északi oldalán, egy sűrű erdőben található. Kalandos története elég régre nyúlik vissza, írásos dokumentumok először 1352-ben említették, azóta pedig megannyi kalandot átélt, még Mátyás király kedvenc hadvezére, Kinizsi Pál tulajdona is volt. Ráfért már azért egy kisebb nagyobb tatarozás.

Felújtották a Somló várat

Felújították, és ünnepélyesen át is adták a Somlói várat. A Somlói várban megújult a délnyugati kaszárnyaszárny és az odavezető híd, a sütőház, interaktív kiállítást rendeztek be, valamint megerősítették az alsóvárat. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a kormány támogatja azokat az infrastrukturális fejlesztéseket, amelyek a turizmus mellett a vendéglátás erősítését is célozzák. Mint mondta, a térség adottságaihoz képest eddig kevesen látogattak ide, de a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nőni fog az ide látogató turisták száma. A térségben egyébként számos turisztikai fejlesztés történt az elmúlt időszakban: templomok, pincék újultak meg, felújították a Somló kapuja látogatóközpontot. De nemcsak itt, hanem országszerte mintegy harminc kastély és vár újulhatott meg a Nemzeti Kastély- és Várprogramnak köszönhetően.

hirdetes

Somló Vár megújult

hirdetes
Itt tudtok egy nagyon szép kép válogatást megnézni a tavalyi Somlói túrákról, ami ugyan még a felújítás előtt készült, de így is varázslatosan szép, és a többi Somló hegyen álló nevezetességet is meg tudjátok nézni! Ha szeretnétek egy nagyobbat itt kirándulni, sőt feltöltődni, pihenni is, akkor van egy nagyon jó szállás ajánlatunk, a Somló tövében álló négycsillagos Kristály Hotelt ajánljuk! Kényelmes szobák, nagyon jó wellness, bowling pálya, étterem helyi fogásokkal, somlói borokkal, és nagyon kedevs kiszolgálás. Itt tudjátok megnézni: wellness hotel Balaton-felvidék.  

Forrás: Kép: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Polgár Judit

Polgár Judit: Polgár Judit az egyik legismertebb magyar sakkozó, nemzetközi nagymester,... Tovább

Zugligeti Libegő

Zugligeti Libegő: A budai hegyek egyik kedvenc attrakciója, mely segítségével belátható az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Magyarország Magyarság Programajánló Történelem Utazás