hirdetes

Bemutatom a hűség városát, Sopront!

Puskás Rékka

Sopron Magyarország egyik legkedveltebb városa. Ennek oka egyrészt az, hogy olyan távol esik minden más nagyobb településtől, másrészt pedig a számtalan helyi látnivaló és érdekesség, amelyek olyan értékessé teszik ezt a történelmileg is jelentős várost.

Sopron látnivalók

Sopron az ország nyugati részén található, nem messze az osztrák határtól. A természeti és történelmi értékekben gazdag város többek között nagyjából 20 múzeum és egy gyönyörű botanikus kert otthona, de említésre méltók még a környező hegyek és erdők is.

A települést nem hiába emlegetik a „hűség városaként”, ugyanis Sopron lakóinak egy történelmi jelentőségű szavazás során dönteniük kellett, hogy mely országhoz szeretnének tartozni – végül Magyarország mellett tették le voksaikat Ausztriával szemben.

Ha mindez nem keltené fel az ember figyelmét, akkor fontos megjegyezni, hogy Sopron fontos borvidék is Magyarországon! Ha szeretnéd közelebbről megismerni a várost, akkor a legjobb, ha saját magad látogatsz el oda – mi most abban szeretnénk segíteni, hogy ne kelljen keresgélned Sopron legjavát. A következő oldalon bemutatom a legszebb látnivalókat, érdemes lapozni egyet! 

1. Taródi-vár

Az időnként helyiek által Bolondvárként emlegetett épület minden kétséget kizárólag az egyik legérdekesebb része a város repertoárjának. A vár felépítése Taródi István nevéhez kötődik, aki még szülei kertjében kezdte el építeni első, 8 méteres vármodelljét fa alapanyagokból. Miután úgy döntött, hogy szeretné nagyobb méretben is megvalósítani terveit, megvásárolta a Lővérek tájegység egy részét, és oda költöztette a fából készült vármodellt.

Taródi több biciklitúra során gyűjtötte az ötleteket és tanulmányozta a középkorból megmaradt várakat az országban. A terveket kizárólag saját maga ismerte csupán, ezeket nem vetette papírra. A várat saját maga építette minden egyes nap, miután befejezte az aznapi munkáját hivatásos festőként. Az épület (félkészen) egy 80-as években készült magyar filmben is fontos szerepet játszott. Taródi nyugdíjba vonulása előtt, 1986-ban abba tervezte hagyni a vár építését, azonban tovább folytatta a munkálatokat, majdnem egészen haláláig. Taródi István 2010-ben hunyt el. A vár területe 10 500 négyzetméter, az épület nagyjából 2000 négyzetméteren terül el. Legmagasabb tornya 20 méteres. Az azt körülvevő terület is különleges, tartozik hozzá egy lovagterem, egy kút, és egy borház is.

hirdetes

2. Egyetemi Élő Növénygyűjtemény

hirdetes

A természet szerelmesei számára kihagyhatatlan egy látogatás a helyi botanikus kertben. Számtalan fa-, virág- és egyéb növényfajta található itt. A botanikus kert a belső városrész szélén található meg, a városnak több külső része is van. Az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény meglátogatására május és június a legalkalmasabb időszak. Egy ilyen kert természetesen számos madárfajt is magához vonz, köztük a sárgafejű királykával, ami Európa legkisebb madara.

3. A városi fal

Sopron helyén még a rómaiak idején egy akkori város állt, amelyet Scarbantia néven ismertek. Az ókori városfal maradványai bizonyos helyeken még a mai napig megtalálhatók. Az akkori település két forrás között helyezkedett el. A Fő téren rátalálhatunk a legendás Borostyánútra, amely szintén egy, a rómaiak idejéből fennmaradt történelmi emléke Sopronnak. A városközpont akkoriban a fórum volt, onnan indult ugyanis minden út. Ma több múzeumban is megismerkedhetünk a római kor jellegzetességeivel a városban.

4. Lővérek

A Soproni-hegység egyik legkülönlegesebb zöld területe. A Lővérek valójában a város egyik részére utalnak. A terület valójában az Alpokhoz tartozik, annak pedig legkeletibb részét képezi. Az egész környék természetes védelem alatt áll, és egészségügyileg is jelentősnek számít, amelyet nemzeti szinten is elismertek. A helyi élővilág is gazdag, számos fa- és álltafajjal színezve.

5. Károly-kilátó

A Soproni-hegység legnépszerűbb részei közé tartozó kilátó gyalog és autóval is megközelíthető. Nevét Romwalter Károlyról kapta, aki a torony felújítására fordított pénz begyűjtését szervezte meg. A renováció előtt egy faszerkezetű kilátó állt a helyén. A lelkes Romwalter Károly lottót és színházi darabokat is szervezett a szükséges pénzösszeg begyűjtése érdekében. A kilátót Winkler Oszkár tervezte. Az épület 23 méteres magasságával emelkedik ki a Váris-hegy fái közül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

2014-es választások

 A rendszerváltás utáni hetedik országgyűlési választást Magyarországon 2014. április... Tovább

Szódavíz

Milliók isszák világszerte naponta, azonban kevesen tudják róla, hogy ez is magyar találmány.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!