Sopron nevezetességei

Bemutatom a hűség városát, Sopront!

SZ.F.

Sopron Magyarország egyik legkedveltebb városa. Ennek oka egyrészt az, hogy olyan távol esik minden más nagyobb településtől, másrészt pedig a számtalan helyi látnivaló és érdekesség, amelyek olyan értékessé teszik ezt a történelmileg is jelentős várost.

Sopron látnivalók

Szereted Sopront?

Eddigi szavazatok száma: 6

Igen (66%)
Nem (16%)
Nem voltam még, de a cikkből megtetszett! (16%)

A szavazás lezárult.

 

Sopron az ország nyugati részén található, nem messze az osztrák határtól. A természeti és történelmi értékekben gazdag város többek között nagyjából 20 múzeum és egy gyönyörű botanikus kert otthona, de említésre méltók még a környező hegyek és erdők is.

A települést nem hiába emlegetik a „hűség városaként”, ugyanis Sopron lakóinak egy történelmi jelentőségű szavazás során dönteniük kellett, hogy mely országhoz szeretnének tartozni – végül Magyarország mellett tették le voksaikat Ausztriával szemben.

Ha mindez nem keltené fel az ember figyelmét, akkor fontos megjegyezni, hogy Sopron fontos borvidék is Magyarországon! Ha szeretnéd közelebbről megismerni a várost, akkor a legjobb, ha saját magad látogatsz el oda – mi most abban szeretnénk segíteni, hogy ne kelljen keresgélned Sopron legjavát. A következő oldalon bemutatom a legszebb látnivalókat, érdemes lapozni egyet! 

Fotó: MTI – Manek Attila

Sopron látnivalók

1. Taródi-vár

Az időnként helyiek által Bolondvárként emlegetett épület minden kétséget kizárólag az egyik legérdekesebb része a város repertoárjának. A vár felépítése Taródi István nevéhez kötődik, aki még szülei kertjében kezdte el építeni első, 8 méteres vármodelljét fa alapanyagokból. Miután úgy döntött, hogy szeretné nagyobb méretben is megvalósítani terveit, megvásárolta a Lővérek tájegység egy részét, és oda költöztette a fából készült vármodellt.

Taródi több biciklitúra során gyűjtötte az ötleteket és tanulmányozta a középkorból megmaradt várakat az országban. A terveket kizárólag saját maga ismerte csupán, ezeket nem vetette papírra. A várat saját maga építette minden egyes nap, miután befejezte az aznapi munkáját hivatásos festőként. Az épület (félkészen) egy 80-as években készült magyar filmben is fontos szerepet játszott. Taródi nyugdíjba vonulása előtt, 1986-ban abba tervezte hagyni a vár építését, azonban tovább folytatta a munkálatokat, majdnem egészen haláláig. Taródi István 2010-ben hunyt el. A vár területe 10 500 négyzetméter, az épület nagyjából 2000 négyzetméteren terül el. Legmagasabb tornya 20 méteres. Az azt körülvevő terület is különleges, tartozik hozzá egy lovagterem, egy kút, és egy borház is.

2. Egyetemi Élő Növénygyűjtemény

A természet szerelmesei számára kihagyhatatlan egy látogatás a helyi botanikus kertben. Számtalan fa-, virág- és egyéb növényfajta található itt. A botanikus kert a belső városrész szélén található meg, a városnak több külső része is van. Az Egyetemi Élő Növénygyűjtemény meglátogatására május és június a legalkalmasabb időszak. Egy ilyen kert természetesen számos madárfajt is magához vonz, köztük a sárgafejű királykával, ami Európa legkisebb madara.

3. A városi fal

Sopron helyén még a rómaiak idején egy akkori város állt, amelyet Scarbantia néven ismertek. Az ókori városfal maradványai bizonyos helyeken még a mai napig megtalálhatók. Az akkori település két forrás között helyezkedett el. A Fő téren rátalálhatunk a legendás Borostyánútra, amely szintén egy, a rómaiak idejéből fennmaradt történelmi emléke Sopronnak. A városközpont akkoriban a fórum volt, onnan indult ugyanis minden út. Ma több múzeumban is megismerkedhetünk a római kor jellegzetességeivel a városban.

Sopron látnivalók

4. Lővérek

A Soproni-hegység egyik legkülönlegesebb zöld területe. A Lővérek valójában a város egyik részére utalnak. A terület valójában az Alpokhoz tartozik, annak pedig legkeletibb részét képezi. Az egész környék természetes védelem alatt áll, és egészségügyileg is jelentősnek számít, amelyet nemzeti szinten is elismertek. A helyi élővilág is gazdag, számos fa- és álltafajjal színezve.

5. Károly-kilátó

A Soproni-hegység legnépszerűbb részei közé tartozó kilátó gyalog és autóval is megközelíthető. Nevét Romwalter Károlyról kapta, aki a torony felújítására fordított pénz begyűjtését szervezte meg. A renováció előtt egy faszerkezetű kilátó állt a helyén. A lelkes Romwalter Károly lottót és színházi darabokat is szervezett a szükséges pénzösszeg begyűjtése érdekében. A kilátót Winkler Oszkár tervezte. Az épület 23 méteres magasságával emelkedik ki a Váris-hegy fái közül.

6. Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda

Egy kihagyhatatlan, édes élmény Sopronban, ahol mindenki megfeledkezik a diétáról. A csokoládéműhely elnevezés nem csak dísz, itt ugyanis minden kézzel készül.

7. Storno-ház

Sopron központi városrészének egyik legszebb és legfontosabb épülete. Storno Ferenc kéményseprőként kezdte pályafutását, mielőtt restaurátorrá vált volna. A kétszintes barokk épület felső emeletén egy múzeum működik. Az épület a Fő téren található. A Storno család eredetileg Svájcból származott, Ferenc pedig Kismaronban (ma Eisenstadt) született. A fiatal fiú ugyan tehetséges volt, de családja nem volt képes finanszírozni a tanulmányait. Ezért állt kéményseprőnek, édesapja mintájára. Sopronba 1845-ben érkezett.

Sopron látnivalók

8. Kecske-templom

A Fő tér egy másik látványossága, a több nevet is viselő Kecske-templom az emeleten található kecskéről kapta a nevét. A kecske Geisel Henrik címerállata volt, az ő nevéhez kötődik a templom építése is. Az épület külsőleg a gótikát, belül pedig a barokk stílust képviseli.

9. Tűztorony

Sopron egyik legikonikusabb, 58 méter magas épülete. Még a XIII. században építették, azonban 1676-ban leégett. Az épület alapja tehát rendkívül régi – az északi városrész kapujának maradványait nem messze a toronytól fedezték fel.

10. Központi Bányászati Múzeum

A soproni bányászati múzeum a legnagyobb ilyen intézmény egész Magyarországon. A múzeum az Eszterházy-palota barokk épületében található. A kiállítás az ország ezer éves fémbányászati történelmét mutatja be. Az érdeklődők egy helyen tekinthetik meg a régi és új bányászati eszközöket, és az idők során használt technikákról is többet tudhatnak meg.

11. Erdészeti Múzeum

Az Erdészeti Múzeum szintén az Eszterházy-palotában található, a városközpontban. Minden erdészettel kapcsolatos érdekesség fellelhető itt, a régi eszközöktől kezdve a térképekig. Egyéb átmeneti kiállítások is megtekinthetők itt, mint például a vadászati kiállítás.

12. Tómalom-Fürdő 

Ez a tófürdő egy erőd mellett található. A forró nyári napokon garantálja a mindennél jobban áhított felfrissülést. Júniustól szeptemberig látogatható.

13. Bobpálya

A 84-es út mellett, nem messze az osztrák határtól található egy 750 méter hosszú bobpálya.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Túzok

Túzok:  nemzeti értékünk, szigorúan védett állatok közé tartozik. A túzok a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország