notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

50 000 forintos bírság jár, ha ezt szórod a járdára!

hirdetes

50 000 forintos bírság jár, ha ezt szórod a járdára!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Rengeteg kárt okoz, idén viszont már büntetnek is érte! Ezzel sajnos sokan nincsenek tisztában, cikkünket ezért írtuk most meg, minden részletet elmondunk, nehogy meglepetések érjenek titeket! 

50 000 forintos bírság jár, ha ezt szórod a járdára!

A társas-, illetve a családi házak előtti járdaszakaszt a lakók kötelessége biztonságossá tenni, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy ehhez mit használunk. 50 000 forintos bírság járhat azért, ha olyan helyen szórjuk a sót, ahol nem lehet! 

 

Azt szerintem te is tudod, hogy a legtöbb helyen az önkormányzat előírja, hogy az adott településen vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat a szóban forgó ingatlan előtti járdaszakaszról. Egy korábbi cikkünkben elmondtuk már, hogy milyen büntetésre számíthat az az ingatlantulajdonos, aki nem teszi kellőképpen biztonságossá az ingatlan előtt található járdaszakaszt, ezt az írást itt olvashatod el!

 

Röviden elmondom, hogy ha valaki balesetet szenved a csúszós járdán, akkor a tulajdonos kötelessége a károkat megtéríteni, bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatják! 

 

Egy szó, mint száz, takarítani kell a járdákat, na de kinek a feladata ez? Családi házak esetében egyértelmű a dolog, a ház tulajdonosának kell gondoskodni a csúszásmentességről. Társasház esetéven viszont más a helyzet. A közös képviselő feladatai között ugyanis a társasházakról szóló törvény értelmében nem szerepel a járda csúszásmentesítése.

hirdetes

 

Természetesen meg lehet vele állapodni, és szerezhetünk alvállalkozót is a munkára, de fontos, hogy ez esetben minden jogszerűen le legyen papírozva, ugyanis a szerződés hiányában előtérbe kerül a felelősség áthárítása, és végül az okozott károkat a lakók fizetik meg!   

 

Tilos a sószórás

Segítségül hívtuk a fásszárú növények védelméről szóló, 346/2008. (XII. 30) Kormányrendeletet, amiben az áll, hogy belterületi közterületen (a közúti forgalom számára igénybe vett terület, tehát az úttest kivételével) a csúszásmentesítésre csak olyan anyagot lehet használni, ami a közterületen vagy annak közvetlen környezetében található fásszárú növények egészségét, épségét nem veszélyezteti. 

 

Magyarán ott használhatjuk a útszórósót, ahol a megolvadt hólevel, és vele együtt a sót is a csatornarendszer képes elszállítani anélkül, hogy az a talajba szivárogna. Valljuk be őszintén, nem sok ilyen terület van…A közúthálózatokat egyébként többnyire hagyományos útszórósóval szórják, mivel az csatornával van ellátva. Ha a házunk előtt le van aszfaltozva a járda, illetve az úttestet és a járdát nem szakítja meg földsáv, fa, beültethető rész, vagyis nincs a környéken semmi, akkor használhatjuk a hagyományos útszórósót. 

 

Mit használhatunk a hagyományos útszórósó helyett?

Manapság már nagyon sok megoldás létezik, amit alkalmazhatunk. Ilyen például a kifejezetten környezetbarát só, viszont erről is tudni kell, hogy nem olvasztja fel a jeget, viszont a csúszást mindenképpen csökkenti. Ami nálunk tökéletesen bevált, az a hamu, a homok, a fűrészpor, illetve a mészkőőrlemény. Mindegyiknek van sajnos hátránya is, mivel rátapadnak a lábbelikre, és a kedvenceink lábára is, így ha nem figyelünk, akkor nagy sarat csinálhatunk a házba lépve. Mindenesetre jobbak, mint a só, mivel az szétszedi a cipőket, és a rajta sétáló kutyák-macskák lábának is rosszat tesz…

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
167 563
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
361 765
Közösség

Szótár

Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác: Semmelweis Ignác Fülöp magyar orvos, „az anyák megmentője". Jó... Tovább

Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Egerszegi Krisztina az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 195

Átlagos értékelés: 4.7

Hírek Magyar Magyarország