notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így használd a sparheltet a nagyi receptjeihez

Nagyszüleink féltve őrzött kincsének titka – Így használd a sparheltet!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sok háztartás egyik legértékesebb kincse az a receptkönyv, amit a nagymama (vagy a dédmama) írt saját kezével, több évtizednyi páratlan szakácsmesterséget összegyűjtve ezzel. Akkoriban még értelemszerűen nem léteztek a mai modern konyhai berendezések, amelyek megkönnyítik a sütést-főzést, és az okostelefon időzítőjét sem állíthatták be, hogy pontosan tudják, meddig kell melegíteni az adott fogást, valahogy mégis sikerült fenomenális vacsorákat készíteniük.

Hasznos dolgok a sparhelt használatához

A konyhák sztárja sok helyen a sparhelt volt amit nem gázzal, vagy árammal, hanem bizony felhasogatott fával gyújtottak be. Ha tehát szeretnéd a lehető leghitelesebben elkészíteni a nagymama, vagy a dédmama receptjeit, akkor egy ilyen berendezéssel érdemes nekifutni a dolgoknak. Ehhez egy alaposan kitakarított, nem rozsdás megörökölt sparheltet, vagy egy modern, szintén fatüzelésű tűzhelyet is használhatsz, mi azonban most teljesen klasszikusra fogjuk a formát! Értelemszerűen még a régi modellek között is lehet bőven eltérés, de általánosságban az alábbiakra kell odafigyelned, ha szeretnél beizzítani egyet!

 

1. Melegítsd be

Mivel egy fatüzelésű berendezésről van szó, így értelemszerűen nem olajjal, gázzal, vagy árammal fogod működtetni sparheltedet. Mérd le, hogy mekkora tűztere van (tehát mekkora az a rész, ahová a fát pakolod), és vágj méretre néhány fahasábot. Lehetőleg minél szárazabb darabokat használj, mert a nedves fa nem ég jól, és füstölhet is. Eközben állítsd úgy a hőszabályzót, hogy csak azokat a tűzhelylapokat melegítse, amelyek közvetlenül a tűztér felett vannak.

hirdetes

 

2. Ügyelj a szénre

A tüzeléshez némi szénre is szükséged lesz. Amikor a tűz begyullad, kezdd el figyelni ezeket. A szén akkor jó, ha szép narancssárgán izzik – innen tudod, hogy a tűz teljesen beindult. Ez után szükség szerint elkezdhetsz további fadarabokat behelyezni a tűztérbe, ügyelve arra, hogy a tűz ne aludjon ki. A tűz beindításakor továbbá ügyelj rá, hogy a légszelepek mind teljesen nyitva legyenek (ha több is van belőlük). Ez egyrészt segít, hogy tűz oxigénhez jusson, másrészt megelőzheted, hogy a füst rossz irányba mozogjon.

hirdetes

 

3. Kapcsolj rá a hőre

Amikor a szenek szépen izzanak, és a tűz is ropog, ideje elosztani a hőt. Ez lehetővé teszi majd, hogy használni tudd a főzőlapokat és a sütőrészt is (ha van). Ehhez a lassan kezdd el állítani a hőszabályzót. Ha a sparhelt füstölni kezd, akkor túlállítottad – állítsd addig, míg el nem tűnik a füst. A hőszabályzót végül teljesen át kell fordítanod – ekkor kezd el melegedni a sütő is. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
232 017
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 553 401
Közösség
hirdetes

Szótár

Pilis

Pilis: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Pilis vagy Pilis hegység egy földrajzi kistáj és... Tovább

Székelykő

Székelykő, Torockó falu:A Torockói-hegységben található kopár sziklát Székelykőnek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság Retró