hirdetes

Nagyszüleink féltve őrzött kincsének titka – Így használd a sparheltet!

Sz.F., ZH
Hasznos dolgok a sparhelt használatához

4. Ügyelj a hőmérsékletre

Ahogy a sparhelt melegszik, úgy a sütő is eléri idővel a kívánt hőmérsékletet. Természetesen, ha hagyod túl melegedni, akkor a sütő tartalma megég majd. Nagyon fontos tehát, hogy a sparheltet ne hagyd magára, és ellenőrizd folyamatosan a hőmérsékletét. Ha a sütő kezd túl meleggé válni, akkor használd a hőszabályzót, hogy elzárd a hőt ettől a résztől.

A túlmelegedést a légszelepek lezárásával is ellensúlyozhatod, de erre is oda kell figyelni, mert ha a tűz nem kap elég oxigént, akkor füstölni kezd, és idővel elalszik majd. Egy sparhelt hőmérsékletét tehát többféleképpen is szabályozhatod, de a lényeg, hogy figyelj oda rá, különben nem csak a vacsorád bánja majd!

hirdetes

5. A sparhelt részeinek használata

Ha még nem használtál korábban sparheltet, akkor íme egy rövid útmutató a különböző részeihez! A sütőlapokat ugyan úgy kell használni, mint bármely más tűzhelyen, azonban egy egyenletes elosztású (pl. elektromos) készülékkel ellentétben azok a lapok, amelyek közelebb vannak a tűztérhez melegebbek, mint a többi (a távolibbak pedig értelemszerűen kevésbé melegek, így ideálisabbak lassabb főzéshez). A sütő használata szintén nem különb, mint bármelyik modern készülékben. Fontos, hogy öntöttvasat használj, ha sparhelten főzöl!

6. Egy rövid sparhelt-tipp

hirdetes

Ha szeretnéd rendszeresen használni sparheltedet (például a reggeli kávé megmelegítésére), akkor ügyelned kell rá, hogy a tűz sose aludjon ki két használat között. Egy teljesen kitakarított, rég használt sparheltnek akár fél vagy egy órába is telhet, mire felforralja a kávédat, míg ha égve hagyod éjszakára, másnap reggel percek alatt kész is lehetsz vele. Ehhez érdemes éjszakára egy adag száraz fakérget helyezni a tűztérbe, amik lassan égnek, és nem hagyják, hogy a tűz reggelig kialudjon. Remélem, hogy tanácsaink hasznosak voltak, elő a sparheltekkel, és próbáljátok ki ezeket a szuper darabokat! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Pest megye

Magyarország 19 megyéjének egyike, mely az ország közepén található. Benne található... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!