hirdetes

Sütési kisokos – ismerd meg Te is sütőd, hogy helyt állj a konyhádban!

TK, ZH

Rengeteg étel, valamint sütemény elkészítéséhez kell használnunk a sütőt, ezért problémát okozhat, ha nem vagyunk vele jóban. Mind a villanysütő, mind a gázsütő külön lélekkel bír, érdemes megfelelően kiismernünk őket, hiszen számtalan funkcióval rendelkeznek. Mostani cikkünkben ezeket fogjuk végig nézni, a még finomabb sütemények és ételek elkészítése érdekében!

Sütési kisokos

A sütőválasztás


Mindenki személyes okok alapján választ elsősorban sütőt. Vannak, akik számára fontos, hogy légkeveréses legyen, de akadnak olyanok is, akiknél az a mérvadó, hogy képes legyen majd 300 fokra felfűteni, ezzel elkészítve a még ropogósabb kenyereket és pizzákat.


Kezdjük a legelején


Érdemes először azt leszögezni, hogy mindenképpen különbséget kell majd tennünk a ventilátoros (hőlégkeveréses), illetve a statikus hagyományos) sütési módok között.


Mi is számít hagyományosnak? Ebbe a kategóriába tartozik például a felső, illetve az alsó, alsó-felső sütési mód. Ezekben az esetekben a sütő oldalt, függőlegesen állítja a hőt. 

hirdetes


Ezzel ellentétben a légkeveréses funkciók egységesen elosztják a hőt a sütőben.


Érdemes a hőfokra is figyelnünk éppen ezek végett, ugyanis megközelítőleg 20°C különbség van a két mód között, tehát amikor egy recept 180 fokot ír, akkor, ha ehhez mérten ezt egy légkeveréses sütési módban állítjuk erre a fokra, az 160°C-nak számít majd. 


Arra is oda kell majd figyelnünk a sütés hőfokával kapcsolatban, hogy mekkora edényeink teherbírása. Az alacsonyabb minőségű sütőedények ugyanis gyakran nem tolerálják a magas hőmérsékleteket, kevésbé nagy a teherbírásuk hő szempontjából.


Mik a leggyakoribb funkciók, és mit takarnak?


hirdetes
Alsó sütés (alsó vonal szimbólum)


Ez a funkció a ropogós alap elkészítésében fog minket segíteni majd, példának okáért pizzák esetében. Akkor szokás általában még használni, ha rakott ételeket, pitéket, ropogós sülteteket készítünk, valamint, ha a célunk egy puhább tetejű sütemény alkotása.


Felső sütés (felső vonal jelzi)


Ebben a sütési opcióban a felső hűtőelem adja a hőt, érdekessége, hogy ez képes kiváltani a grillfunkciót, amennyiben az nem elérhető a beállításai között.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zugligeti Libegő

Zugligeti Libegő: A budai hegyek egyik kedvenc attrakciója, mely segítségével belátható az... Tovább

A Mikulás ünnep eredete

A Mikulás ünnep eredete: A Mikulás, akit Szent Miklósként is ismerünk, egy kis-ázsiai, Patara... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!