hirdetes

90 éves lenne Szabó Gyula, gyerekkorunk nagy mesemondója

Bartók Vivien

Ezeréve nem néztél magyar népmesét, mégis a füledben cseng Szabó Gyula megnyugtató hangja, ahogyan mesél. Idén, július 15-én töltené a 90. életévét, ezért úgy gondoltuk, hogy megemlékezünk hihetetlen életútjáról.

Kedvenc magyar népmeséink hátterében: Szabó Gyula

Szabó Gyula a Nemzet Színésze

Szabó Gyula munkásságát felsorolni is képtelenség, hiszen rengeteg színházi szerep, több mint 80 filmszerep, csaknem 30 hangjáték és még 100-nál is több szinkronszerep fűződik a nevéhez. A leghíresebb munkáit mégis kiemelném, melyek között olyan színházi szerepekben láthattuk, mint a Pál utcai fiúk (Boka szerepében), a Vörös és fekete (Julien Sorel szerepében), a Légy jó mindhalálig (Igazgató szerepben), A Noszty fiú esete Tóth Marival (Noszty Pál szerepében), valamint a Macskajátékban (Csermlényi Viktor) és A dzsungel könyvében (Balu szerepében).

Szabó Gyula munkásságát több díjjal is kitüntették, köztük a legékesebbek: 1972-ben Érdemes művész, 1959-ben és 1962-ben Jászai Mari-díj, 1981-ben Kiváló művész, 2000-ben pedig Kossuth-díj. Mindemellett 2006-ban a Nemzet Színésze címet is kiérdemelte.

hirdetes

Hol láthattuk még Szabó Gyulát?

Szabó Gyula több mint 40 év alatt, 1953-tól egészen 1994-ig rengeteg fantasztikus filmszerepen volt látható. Az első, egyben az egyik legsikeresebb magyar filmsorozatban, A Tenkes kapitányban Buga Jakab szerepében is láthattuk, melyben Zenthe Ferenccel volt a főszerepben. De a Princ, a katona című sorozatban és később a Kisváros című, immár színes filmsorozatban is szerepelt.

hirdetes

Hol hallhattuk Szabó Gyulát?

Híres színházi és filmszerepei mellett, a különleges hangján rengeteg gyermek nőtt fel, köztük én is. Megnyugtató és játékos hangját hallhattuk a Kérem a következőt rajzfilmsorozatból Dr. Bubó hangjaként, a Frakk a macskák réme szintén népszerű animációs tévésorozatban Frakk hangjaként, valamint a Magyar népmesék fantasztikusan mesélős bácsijaként is őt hallhattuk. De nem mehetünk el a Vuk mellett sem, ahol Kag hangjaként szintén ő szólalt meg.

A mai napig vetített Columbo című sorozatban is Szabó Gyula szólaltatta meg 35 éven keresztül (1968-2003) a főszereplőt, Columbo hadnagyot.

Örkény István Tóték című népszerű kisregényét többféleképp is feldolgozták, így nem csak olvashattuk, hanem láthattuk és hallhattuk is. Ez utóbbi rádiójátékban kapott főszerepet Szabó Gyula is 1974-ben.

Lapozz a folytatásért a következő oldalra, szuper videók várnak Rád!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vízipisztoly egy örök nyári szórakozás

A vízipisztoly egy örök klasszikus, ami mindig meg fogja találni a maga közönségét, legyen... Tovább

Finnugor

Finnugor: Divatos közhiedelem szerint a magyar nyelv is ebből a nyelvcsaládból származik, bár... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Retró Történelem